Joakim passer baby, når Sofie passer tv-job: "Husk, det er mit eget valg"
Sofie Linde sammen med kæresten, tv-værten Joakim Ingversen. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Sofie Linde står igen i spidsen for at guide seere og deltagere sikkert igennem X Factor sæsonens op- og nedture. Denne gang er det dog lidt anderledes, for midt i det hele skal hun føde sit første barn, og det har sat barsels-tankerne i gang.

Sidste sæson af musik-talentshowet X Factor ruller over skærmen efter nytår. For tredje sæson i træk bliver det med Sofie Linde som vært. Alligevel bliver det noget helt andet for hende. For i år er hun højgravid, og skal ifølge terminen føde lige inden programmets live-shows begynder.

Det skaber en ny situation for den populære vært. For hvordan forener man arbejdet på skærmen med det at blive nybagt mor for første gang?

- Det er mit eget valg, skal man huske. For mig handler det også meget om indstilling. Jeg er rimelig sikker på, at det bliver ’no problem’. Jeg tror, det er sådan, man skal gå ind i det. Det er ikke DR, der tvinger mig til noget, jeg har tvunget dem til at finde en løsning, hvor det kan passe ind i det, siger Sofie Linde til Avisen.dk.

Barsel er et kæmpe privilegium

Ifølge hende er det enormt vigtigt at huske på, hvor gode forholdene for mødre er i Danmark.

- Det er vigtigt at huske, at i udlandet er det ikke unormalt, at man kommer forholdsvis hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet for kvinden. Vi er blevet vant til i Danmark, at vi har et lille års tid, siger hun.

Mener du, at vi er blevet for privilegerede?

- Nej, det synes jeg ikke. For jeg tror heller ikke, det er optimalt at skulle hurtigt tilbage på arbejde. Det er bare et kæmpe privilegium, vi har. Men vi skal også huske, at sådan er det ikke for alle kvinder. I USA er du tilbage pissehurtigt, medmindre du har en rig mand, der kan forsørge dig. Nogen steder i verden er du tilbage i marken allerede efter to døgn. Det er klart, at folk skuler, når man gør noget, der ikke er kutyme, siger Sofie Linde.

Sofie Linde sammen med kæresten, tv-værten Joakim Ingversen. Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Sofie Linde understreger at hendes kæreste, tv-vært Joakim Ingversen, også tager en del af slæbet, når deres datter kommer til verden i starten af 2018. Sofie Linde konstaterer, at det er vigtigt at sikre, at fædre hjælper til barslen.

- Manden skal selv få et forhold til babyen. Når vores lille pige kommer ud, har jeg kendt hende i ni måneder, og hun kender mig. Hun kan lugte, det er mig, og jeg kan give hende mad. Det er vildt vigtigt for Joakim at lære hende at kende, og jeg synes, det er fantastisk, at han kan tage tre måneder, hvor han bare hænger med hende, siger Sofie Linde.

Debatten om øremærket barsel til mænd blusser ofte op, og kampagner har sat spot på, at mænd skal tage endnu mere barsel. Sofie Linde synes, at det er godt, hvis mænd i ligeså høj grad som moren får mulighed for at gå hjemme med et nyfødt barn. 

- Jeg synes, mænd skal have mulighed for at tage rigtig meget barsel. Det er vigtigt, at der er kommet fokus på, at manden har en lidt aparte rolle i forhold til fødslen af et barn. I mange år har man negligeret vigtigheden af, at manden fik en tæt forbindelse med barnet. Jeg tror, mange mænd først rigtigt har lært deres barn at kende, når barnet kunne snakke og gå, fordi manden har følt sig overflødig, siger Sofie Linde.

Damp-agtig arbejdshest

Når datteren engang kommer til verden, raser X Factor af sted på fulde drøn. Sofie Linde erkender, at det bliver hårdt at forene det hårde arbejde som mor og samtidig arbejde hårdt som tv-vært. Hun tager det dog med sindsro og glæder sig til, at hun snart kan sige hej til sin datter.

- Jeg er lidt damp-agtig, når det gælder arbejde. Der skal ske ting og sager. Men mine veninder med børn siger også, at det er hårdt arbejde at have et barn, og at der kommer til at ske noget. I virkeligheden glæder jeg mig bare til processen. Møde hende, se hvordan hun ser ud, hvilke øjne har hun fået – det hele. Først og fremmest vil jeg bare se, hvordan ser fjæset ud på hende – er hun sund og rask, og er hun glad. Så kommer arbejde og alt andet i anden række, siger Sofie Linde.