Jurist på kontanthjælp kendt fra DR-program: Her er han i dag
Kom endelig i gang - du er klart bedre rustet til at få dit drømmejob, når du er i fast arbejde, lyder Jesper Thorup Andresens råd. Foto: Privat
Juristen Jesper Thorup Andresen måtte skifte spor for at slippe ud af ledighed. Han opfordrer alle ledige til at følge hans eksempel.

Der er langt fra jurist til mødebooker. Det kan Jesper Thorup Andresen skrive under på.

Danskerne lærte den jobsøgende jurist at kende i DR-programmet 'Fri os fra kontanthjælp' sidste år. Han stod fast på, at han meget gerne ville arbejde som jurist, men han landede på en anden hylde - nemlig i telemarketing.

- Jeg er i hvert fald glad for ikke at være ledig, erklærer Jesper Thorup Andresen i dag.

Det er syv år siden, at han kunne skrive cand.jur. på CV’et. Siden blev det til en enkelt ansættelse i Skat i 2013, men jobbet viste sig ikke at være noget for ham. Efterfølgende var han fire år på kontanthjælp.

En ny undersøgelse, som Norstat har udført for Dansk Erhverv, viser, at blot 23 procent af danskere med en lang videregående uddannelse i bagagen ville søge job som rengørings- eller kasseassistent, hvis de blev ledige i morgen.

Jesper Thorup Andresen tøvede også, før han betrådte nye stier, men nu har han fundet sig til rette i et andet erhverv. Selvom han ikke har arbejdet med paragrafferne i en del år, banker hans juristhjerte stadig:

- Hvem jeg er, og hvad jeg laver, er jo to forskellige ting - juristjobbet er det, jeg arbejder for, og det er det, jeg godt kan lide at arbejde med, siger Jesper Thorup Andresen.

Sporændring

Hverdagen har været en helt anden, siden han gik fra at være arbejdsløs til ansat i en virksomhed. Jesper Thorup Andresen ser det som et skift fra ledighedens onde spiral til arbejdsmarkedets mange åbne døre.

- Det er et skift, der får mig tættere på mit mål, selvom det måske kan virke som et urealistisk projekt, siger han.

Drømmen er stadig den samme: Et job som jurist, hvor han kan bruge den viden, han fik på universitetet i de fem år, han sled på jurastudiet.

Jesper Thorup Andresen mener stadig, han har ret til at drømme ligeså meget nu, selvom har ikke længere er arbejdsløs.

Til daglig arbejder han nu for virksomheden Tele Mark i Aabyhøj ved Aarhus, hvor han booker mødelokaler for virksomheder.

Om juristen Jesper Thorup Andresen med sit karriereskift har fået en ny jobidentitet, er han ikke så sikker på. Og dog.

- Man bliver et billede af det, man går og laver. En læge ligner en læge, en advokat ligner en advokat, siger han.

Derfor ligner en phoner vel også en phoner. Men Jesper Thorup Andreasen er stadig jurist i fritiden, hvor han bruger tid på at starte sit eget op.

Enig med erhvervsorganisationerne

I Dansk Erhverv mener man, at vejen frem for arbejdsløse er at kridte skoene og få gang i den brede jobsøgning på arbejdsmarkedet. Jo før desto bedre.

En analyse fra samme sted viser, at 38 procent af danskerne ikke ville søge et job som rengørings- eller kasseassistent, hvis de mistede deres arbejde.

Det overrasker ikke Jesper Thorup Andresen, at 38 procent af danskerne i målingen fra Norstat siger, at de ikke ville søge job som rengøringsassistent eller kassemedarbejder. Selv har han dog fået positive erfaringer med at skifte spor:

- Jo mere jeg arbejder, jo mere får jeg lavet i min fritid. Man bliver holdt i gang, og man bliver inspireret; der sker noget med én, siger han.

I dag er juristen langt mere motiveret, når han går på arbejde, end da han gik ledig derhjemme. Det var også Jesper Thorup Andresens budskab, da han var til jobsamtale i et forsikringsselskab om en stilling som skadeforhandler.

Da han blev spurgt, om han ikke ville komme til at kede sig der, svarede han:

- Jeg er ledig, og jeg keder mig. Så jeg tror bestemt ikke, jeg kommer til at kede mig her.

Jesper Thorup Andresens råd til alle ledige på jobjagt, akademikere såvel som ufaglærte, lyder:

- Kom endelig i gang - du er klart bedre rustet til at få dit drømmejob, når du er i fast arbejde.