Administration 

Ny måling: S og V slagter Dansk Folkeparti ved EU-valg

Morten Messerschmidt slugte tæt på en halv million stemmer ved valget til Europa-Parlamentet for fem år siden og sikrede dermed DF en kæmpe sejr. Nu overhaler Socialdemokratiet og Venstre partiet, og DF står til en tilbagegang. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau/Scanpix.)

Ifølge en ny måling går både Socialdemokratiet og Venstre markant frem ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Dansk Folkeparti står til kæmpe vælgersmæk.

Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V) spurter derudad og lægger sig i førerfeltet op til det kommende valg til Europa-Parlamentet.  

I en ny måling, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Tænketanken Europa, står både Socialdemokratiet og Venstre til fremgang ved EU-valget. 

Socialdemokratiet står i YouGov-målingen til at få 22,5 procent af stemmerne. Det er en solid fremgang siden seneste parlamentsvalg i 2014, hvor S måtte nøjes med 19,1 procent af stemmerne.

Venstre går også pænt frem og scorer næsten 20 procent af stemmerne, og bliver dermed det andet største danske parti i Europa-Parlamentet. Ved seneste parlamentvalg fik Venstre et katastrofevalg med kun 16,6 procent af stemmerne.

Det er den første repræsentative måling blandt 2.028 respondenter, der er gennemført i 2019. Her er danskerne blevet spurgt, hvad de vil stemme til Europa-Parlamentsvalget, der finder sted søndag 26. maj.

Brexit er øjenåbner 

S-spidskandidat Jeppe Kofod er glad for opbakningen. 

- Jeg tror, at danskerne bakker op om os, fordi vi hverken vil ud af EU men heller ikke er jubeleuropæere. Vi vil faktisk bare have et bedre EU. Og så er vi meget aktive i kampen mod skattely og kampen for bedre lønmodtagerrettigheder og den grønne omstilling, siger han. 

Morten Løkkegaard, spidskandidat for Venstre, er da også glad for den nye måling men understreger, at man altid skal passe meget på målinger, der er gennemført fire måneder før et valg. 

-  Men jeg tror, at der er potentiale til, at vi får et godt valg, fordi Brexit har været en øjenåbner i forhold til, hvor vigtigt og nødvendigt europæisk samarbejde er. Og for et proeuropæisk parti som Venstre, skal det manifestere sig nu, siger han. 

Sådan vil vælgerne stemme til Europa-Parlamentet i maj

Dansk Folkeparti står til en kæmpe vælgerlussing. Ved parlamentsvalget for fem år siden fik DF et rekordvalg med 26,7 procent af stemmerne og en halv million personlige stemmer på partiets spidskandidat Morten Messerschmidt.

I dag ville DF kun få knap 18 procent af stemmerne og ryge fra at være det største danske parti i EU-parlamentet til en tredjeplads. 

DF mangler spidskandidat 

Selvom der er fire måneder til EU-valget vurderer seniorforsker i Tænketanken Europa Maja Kluger Dionigi, at DF får svært ved at indhente det forspring, som S og V har lige nu.

- Dansk Folkeparti har som det eneste parti stadig ikke peget på en spidskandidat, så allerede der er partiet bagud, fordi kendte ansigter betyder rigtig meget, siger hun.

Derudover er DF også belastet af beskyldninger om misbrug af EU-midler, der ifølge seniorforskeren kan smitte af på vælgernes lyst til at sætte kryds ved partiet. 

Her er spidskandidaterne

Socialdemokratiet: Jeppe Kofod

Venstre: Morten Løkkegaard

SF: Margrete Auken

Folkebevægelsen mod EU: Rina Ronja Kari 

Enhedslisten: Nikolaj Villumsen

Alternativet: Rasmus Nordqvist

Konservative: Pernille Weiss

Liberal Alliance: Mette Bock

Dansk Folkeparti: Har endnu ikke udpeget kandidat

UDVID

Hos De Konservative skal den relativt ukendte Pernille Weiss sælge EU-billetter i stedet for den garvede Bendt Bendtsen. Ifølge målingen fra Tænketanken Europa står konservative til et valgnederlag. Ved seneste valg fik partiet næsten hver tiende stemme, mens K nu står til kun at hente 4,8 procent af stemmerne. 

- Det bliver hårdt arbejde for Pernille Weiss, fordi hun ikke er kendt udenfor konservative kredse. Men i sin kampagne vil hun kunne slå på, at det er vigtigt for Danmark at bevare en plads i den største og mest indflydelsesrige gruppe i Europa-parlamentet, og det vil sandsynligvis kunne give stemmer, mener Maja Kluger Dionigi. 

Liberal Alliance stiller op med kulturminister Mette Bock som spidskandidat, men her hjælper kendis-effekten tilsyneladende ikke. I hvert fald står partiet kun til 4,4 procent af stemmerne og får dermed ikke en af Danmarks 14 pladser i parlamentet.  

Hvis målingen holder vand, får Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti hver valgt tre medlemmer, mens Venstre får fire mandater på grund af valgforbund med Konservative og Liberal Alliance. 

Det betyder også, at Konservative ville ryge ud af Parlamentet for første gang nogensinde, men Tænketanken Europa pointerer, at det er på marginalerne og behæftet med stor usikkerhed.   

Radikale, SF og Folkebevægelsen mod EU genvinder hver et medlem af parlamentet, mens Enhedslisten for første gang vinder en plads i Bruxelles. 

Går imod EU-strømmene

EU-forskeren pointerer, at danske vælgere ifølge den nye måling går imod vælgerstrømmene i resten af Europa.  

- Både Socialdemokratiet og Venstre går tilsyneladende frem ved det kommende Europa-parlamentsvalg herhjemme, mens de to partier på tværs af Europa går markant tilbage. Så der er et omvendt mønster herhjemme, siger Maja Kluger Diogini.

Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard mener, at danskerne har fået øjnene op for vigtigheden af europæisk samarbejde i kølvandet på blandt andet Brexit og en verden i opbrud. Og så søger vælgerne væk fra yderfløjene og hen til blandt andet Venstre. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix.

Tilsvarende står yderfløjene og de EU-skeptiske partier som Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU til at miste terræn i Danmark, mens de vinder frem i resten af EU-landene. 

- Der er fremgang til den danske venstrefløj ved det kommende Europaparlaments-valg, og Enhedslisten står til at komme ind for første gang. Men Enhedslisten har blødt op i deres EU-modstand og har ikke den hårde EU-skepsis som tidligere, forklarer hun.

Jeppe Kofod mener, at danske vælgere søger væk fra yderfløjene og mod midten ved det kommede Europaparlamentsvalg, fordi politikerne herhjemme i høj grad har taget bekymringen for migration og indvandring alvorligt. 

 - I Danmark har Socialdemokratiet insisteret på at have styr på migration og indvandring og går op imod grådighed. Så vi er meget aktive på den økonomiske retfærdighed og kampen mod ulighed, og det tror jeg, at vælgerne belønner os for, siger han. 

Morten Løkkegaard mener især, at Brexit forklarer, at danske vælgere er på flugt fra yderfløjene.

- Dansk Folkeparti har også tabt luft, fordi hele deres Europapolitik er skvattet sammen i kølvandet på Brexit. Jeg tror, at mange vælgere har taget bestik af det, og nu skifter tilbage til blandt andet Venstre, siger han.   

Artiklen er opdateret 23. januar 10.30, da der har været fejl i Tænketanken Europas beregninger over mandatfordelingen. I første udgave af artiklen fremgik det, at Venstre fik tre pladser og Konservative 1 plads i Europa-Parlamentet.  

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination