Janni og hendes børn mister boligen: Kommunen kan ikke hjælpe
Janni og hendes to børn må nu flytte ind på et værelse hos noget familie. De har ikke råd til at blive i deres lejlighed. Modelfoto: SCANPIX arkiv
Janni bliver ligesom tusindvis af andre enlige mødre ramt hårdt af regeringens nye kontanthjælpsloft.

Om fire måneder mister Janni 2.800 kroner i boligsikring hver måned, og hun kan derfor ikke betale sin husleje. Hun bliver ramt af det nye kontanthjælpsloft, som Folketinget førstebehandler i dag, tirsdag.

- Jeg kan ikke blive i min bolig, så mine børn og jeg bliver nødt til at finde et andet sted at bo, siger hun til Avisen.dk.

Men der er ingen boliger i Jannis kommune, Frederikssund, hvor hun har råd til at bo, når det nye kontanthjælpsloft rammer hende. Derfor kan kommunen ikke hjælpe hende, har hun fået at vide af sin sagsbehandler.

- Hun sagde, at jeg kunne flytte til Rødby eller Tønder, for her i kommunen er der ingen billige boliger. Så hvor skal de gøre af os alle sammen, spørger hun.

Kommunerne har en forpligtigelse til at sikre, at børnefamilier ikke står uden tag over hovedet. Derfor vil de gå langt for at hjælpe med at finde en ny bolig, hvis der er børn involveret. Det har Kommunernes Landsforening tidligere forsikret over for Avisen.dk.

Men Janni og hendes børn står heldigvis ikke til at blive hjemløse. De har fået tilbudt, at de kan flytte ind på et værelse ved noget familie.

- Det bliver selvføgelig lidt svært med to teenagebørn. Men det vil jeg hellere end at flytte til en anden kommune, siger Janni.

Janni er et opdigtet navn, men redaktionen kender hendes identitet.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Skal ikke gå ud over børnene

I det område, hvor Janni bor, er der syv familier, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet. En af familierne har allerede valgt at flytte til Lolland.

Havde Janni boet alene, ville hun heller ikke have noget imod at flytte til en kommune med billigere boliger. Men hun ønsker ikke, at hendes 14-årige søn skal skifte skole.

- Han har haft svært ved at læse, men skolen er rigtig god til at tage hånd om hans boglige vaskeligheder. Måske ville de også være det i Tønder eller Rødby, men jeg synes, det ville være uansvarligt, hvis jeg som forældre skulle løbe den chance. Så må jeg bide i det sure æble, siger hun.

Janni håber ikke, hun bliver nødt til at bo på værelset ved sin familie så længe. Hun skal i gang med en arbejdsprøvning, der kan afgøre, hvor mange timer om ugen hun kan holde til at arbejde.

Hun lider af KOL, og hendes lunger fungerer kun 38 procent. Ifølge lægerne skyldes det sandsynligvis, at hun tidligere har arbejdet i klordampe. Men hun har ikke fået det anerkendt som en arbejdsskade.

- Jeg bliver hurtigt træt, men jeg tror godt, at jeg vil kunne arbejde 10 til 12 timer om ugen, siger Janni.

Hun håber på at kunne få et fleksjob, men tror ikke på, at det når at falde på plads, før kontanthjælpsloftet træder i kraft.

- Hvor ville jeg dog håbe det, for så ville jeg kunne blive boende, siger hun.

Frederiksund Kommune skriver i en mail til Avisen.dk, at der ligesom i resten af hovedstadsområdet er mangel på boliger i kommunen.

"Kommunen gør brug af retten til at anvise lejere til 25 procent af de almene boliger, der bliver ledige. Det drejer sig om ca. 90 boliger om året. Byrådet har besluttet hvilke kriterier, der skal være opfyldte, for at en borger kan komme i betragtning til disse boliger. At den nuværende bolig er for dyr, er ikke i sig selv nok til at komme i betragtning," lyder det fra kommunen - læs mere her.

Her er Jannis budget

Kontanthjælp: 14.200 kroner om måneden før skat.

Boligsikring: 3.400 kroner om måneden.

Husleje: 7.200 kroner om måneden + forbrug.

Når afdraget på hendes boligindskudslån, licens, telefon og sønnens klub er betalt, er der omkring 3.000 kroner tilbage til mad hver måned. Janni får eneforsørgertilskud, børnefamilieydelse og børnebidrag, og de penger ER medregnet i hendes budget.

Under det nye kontanthjælpsloft vil Janni kunne få omkring 600 kroner i boligsikring.

Ifølge hendes egne beregninger vil hun have råd til at betale omkring 4.500 kroner om måneden i husleje + forbrug.