Administration 

Jan Hoby: Jeg sagde IKKE, medarbejderne er nazister

Sagsbehandlerne kan ikke fraskrive sig et eget ansvar for den forråelse, der har sneget sig ind i sagsbehandlingen, fastslår blogger Jan Hoby.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

Det kan godt være, at Anna Mee Allerslev, Beskæftigelses og integrationsborgmester i Københavns Kommune, vandt slaget om, hvad der blev sagt og ikke sagt under solidaritetsdemonstrationen for den 63-årige Vladimira Kristensen. Når en borgmester har en hel spinmaskine til sin rådighed, så er det op ad bakke at få sandheden frem om, hvad jeg sagde og ikke sagde under mandagens demonstration. 

Men selv om Anna Mee Allerslevs afledningsmanøvrer virkede i første runde, står sandheden tilbage som en skamstøtte over København kommunes politik over for syge og svage borgere.

Jeg sagde ikke, at medarbejderne på jobcenter Lærkevej er nazister. Jeg sagde, at der sker noget med mennesker, som skal forvalte et regelsæt, som ser på syge og arbejdsløse borgere som snyltere. Når man som ansat skal forvalte en inhuman lovgivning, bliver man socialiseret ind i den. Og så opstår der stor risiko for, at man tilsidesætter sin faglige indsigt og i stedet reproducerer et umenneskeligt menneskesyn.

Jødiske Hannah Arendt var en af det 20. århundredes største tænkere, og hun introducerede begrebet ondskabens banalitet: Den tyske SS officer Adolf Eichmann begik ikke sine forbrydelser ud fra ondskab, men fra en bureaukratisk ansvarsfralæggelse og opfyldelse af sine pligter som statsansat. Der er et religiøst element i den måde, Arendt taler om ondskab på. Hun taler nemlig om synden. Det, at vi alle sammen er en potentiel Eichmann, hvis vi ikke stopper op og tænker os om. Der påhviler derfor alle mennesker et ansvar og en moralsk pligt til konstant at tænke over det system, man befinder sig i. Derfor er der også en eksistentialistisk undertone i Hannah Arendts teorier, fordi hun påpeger, at man har friheden til at sige nej.

Forestil dig en situation, hvor en sygeplejerske vidste, at en kollega mishandlede patienter og alligevel tav af hensyn til kulturen på afdelingen. Ville de fleste så ikke sige, at hun havde et ansvar? Eller hvis en pædagogisk leder i årevis så igennem fingre med, at en kollega udviste uempatisk, afvisende og råbende adfærd overfor børnene. Ville de fleste så ikke sige, hun havde et ansvar? 

Det, jeg gjorde under demonstrationen, var at sige, at sagsbehandlerne ikke kan fraskrive sig et eget ansvar for den forråelse, der har sneget sig ind i sagsbehandlingen af mennesker som Vladimira. Lige så lidt som fangevogterne i nazismens koncentrationslejre kunne. 

Københavns kommune arbejder systematisk på at undgå at give kronisk syge mennesker den førtidspension, de efter loven har ret til. Hvis man ikke mener, at det er en skandale, ja så giver ovenstående selvfølgelig ikke mening. Men ellers er det en meget relevant diskussion for alle, der ønsker en offentlig sektor, der er til for borgerne og ikke omvendt. 

Jeg har ikke ondt af offentlige ansatte, hvis de bliver sat i gabestok for en inhuman måde at behandle medborgere på. Det er sådan set på tide, at det sker. Det er for nemt for offentligt ansatte i alle lag at sige, at de blot gør, hvad de får besked på. Den sætning - lig med ansvarsfraskrivelse - er historien fuld af, og med katastrofale følger.

Forvaltningen af pensionslovgivningen har for længst overskredet alle etiske grænser. Selv om kommunerne taber næsten hver anden ankesag fra borgerne, er der intet, der tyder på, at de systematiske lovbrud stopper. Desværre magter de fleste medborgere ikke at få skriftlige begrundede afgørelser, og derfor når mange sager ikke Ankestyrelsen. 

Civil ulydighed er derfor påkrævet. Der er masser af eksempler på offentlige ansatte, der siger fra. Senest sagde personalet på Lindegården i Roskilde fra overfor de urimelige forhold på landets socialpsykiatriske bosteder. De satte loyaliteten over for borgerne og deres egen faglighed over hensynet til politikerne. 

Det samme skulle landets sagsbehandlere gøre. Tænk, hvilken styrke det ville give, hvis samtlige danske reformramte og sagsbehandlere kæmpede sammen mod de arbejdsmarkedsreformer, som forpester så mange menneskers liv. Så længe det ikke sker, vil mange borgere opfatte deres sagsbehandlere som en del af problemet og ikke løsningen. Desværre. 

Her hjælper Anna Mee Allerslev stedmoragtige opbakning til sagsbehandlerne lige så lidt som at pisse i bukserne for at holde sig varm. Det sejler i det hele taget for Anna Mee Allerslev. Hun er politisk ansvarlig for landets værste jobcentre, det dårligste arbejdsmiljø, højeste antal sager per medarbejder: 225 sager i gennemsnit i kontanthjælpsafdelingen, den mest kafkaske organisering, og en ledelse som burde fyres. Samtidig tillader hun sig som borgmester at latterliggøre og nedgøre de syge og udsatte borgere, når de bruger deres demokratiske ret til at demonstrere.

Danmark trænger til at der bliver skiftet kraftigt ud på taburetterne. Kommunalvalget er første mulighed for at udskifte politikere som Anna Mee Allerslev og hendes ligesindede med politikere, der vil bekæmpe alle de reformer, som har til formål af fattiggøre hundredtusindvis af mennesker i dette land.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole