Italiens trussel om at lukke havne udløser krisesnak i Wien

ITALY-EUROPE-EU-MIGRANTS (Foto: Federico Scoppa/arkiv/Ritzau Scanpix)

EU's udenrigschef kæmper for at holde operation Sophia i drift. Forsvarsminister Claus Hjort forstår Italien.

Italien har efter regeringsskiftet i foråret igen kastet en bombe i EU-samarbejdet, med en trussel om at landet vil forhindre den militære EU-operation Sophia i at fungere fra udgangen af august.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, appellerer før et møde torsdag mellem unionens forsvarsministre til, at den vigtige operation kan fortsætte uhindret.

- Vi må se, om vi kan finde et svar i dag. Det kræver en konstruktiv attitude fra alle. Det kræver, at alle tager ansvar, siger Mogherini på vej ind til mødet i Wien.

Italien kræver, at flere EU-lande tager ansvar for operationen, som i øjeblikket benytter italienske havne. Italienerne vil have, at flere lande - herunder Frankrig - bidrager.

Ifølge EU's udenrigschef er "det helt centralt, at vi holder operationen kørende". Hun understreger, at hun fra alle medlemslande har fået bekræftet en vilje til, at Sophia skal fortsætte.

Sophia, der blev sat i søen i 2015 efter flere forlis nær Libyen, skal bekæmpe menneskesmugling. Operationen bidrager ifølge EU-Kommissionen også til at begrænse den illegale migration til Europa.

- Jeg vil gerne minde om, hvordan situationen var før Sophia. Den har været et stort fremskridt for unionen. Resultaterne i form af bekæmpelse af menneskesmugling og en reduktion af indkommende migranter er åbenlyse, siger Mogherini.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) understreger, at han mener, at man naturligvis skal redde nødstedte på havet.

- Men på en eller anden måde er man også nødt til at diskutere hele systemet med menneskesmuglere, der organiserer disse rejser. Jeg kan godt forstå, at italienerne har et problem med det. I det omfang at det er organiseret, står vi uden for, hvad man kan kalde nødretsregler, siger ministeren.

Den aktuelle operationsplan gælder ifølge alle EU-lande - undtagen Italien - frem til udgangen af året.

Det understreger den tyske forsvarsminister ved ankomsten til mødet.

- Det er også et spørgsmål om troværdighed, om man kan stole på den europæiske mission. Vi har skabt denne operation. Den løber til slutningen af året, og den skal fortsætte til udgangen af året, siger Ursula von der Leyen.

/ritzau/