It-analytiker: Så meget har hackere tjent på cyberangreb
Bagmænd har indtil videre tjent 160.000 kroner på det angreb, der ramte fredag aften, fortæller it-analytiker Bogdan Botezatu. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
170.000 unikke computere er indtil videre ramt af fredagens store cyberangreb, fortæller virusanalytiker.

Det globale cyberangreb, der fredag aften ramte en lang række lande, har godt et døgn senere indbragt bagmændene omkring 160.000 kroner.

Det oplyser Bogdan Botezatu, der er seniorsikkerhedsanalytiker i antivirus-sikkerhedsfirmaet Bitdefender. Han har sammen med øvrige analytikere undersøgt det globale cyberangreb, der ramte fredag aften.

- Indtil videre er der foretaget 97 betalinger, og hackerne har tjent i bitcoins, hvad der svarer til 24.000 dollar (cirka 160.000 kroner), siger Bogdan Botezatu.

Bitcoins er en online, virtuel valuta, der blandt andet har den egenskab, at den er anonym og derfor ikke kan spores.

- Derfor har man heller ikke nogen idé om, hvem eller hvor mange der står bag angrebet, lyder det fra Bogdan Botezatu.

Fredagens cyberangreb består blandt andet af såkaldt ransomware, der stjæler data og efterfølgende kræver løsepenge for at frigive data igen.

Indtil videre er 170.000 unikke computere blevet ramt i omkring 120 forskellige lande, fortæller Bogdan Botezatu.

- Det gennemsnitlige beløb, som man betaler for at få data tilbage, er mellem 160 og 260 dollar (cirka 1000 og 1800 kroner), siger han og tilføjer:

- Men priserne varierer fra land til land. I de fattige lande får man lidt rabat, så det her er billigere at få sin information tilbage.

Danmark ser indtil videre ud til at være sluppet for alvorlige angreb.

Det vurderes, at en af årsagerne er helligdagen store bededag, der betød, at mange virksomheder holdt lukket fredag.

- Nu bliver det spændende at se, hvor mange overførsler til bagmændene, der bliver foretaget, når folk møder på arbejde mandag, siger Bogdan Botezatu fra antivirus-sikkerhedsfirmaet Bitdefender.

Bitdefender beskytter blandt andet ni danske kommuner og den danske stat.

/ritzau/