Islamkritikere skaber røre i Tyskland
I bevægelsens programerklæring står, at Pegida vil udvise nultolerance over for kriminelle indvandrere og er imod hadprædikanter og parallelsamfund med sharialove. Foto: Jens Meyer/AP
Gruppen, der kalder sig Patriotiske europæere mod en islamisering af Vesten, oplever en stigende tilslutning.

De anti-muslimske demonstrationer i Dresden i det østlige Tyskland begyndte 20. oktober som protest imod en plan om 14 centre i byen for omkring 2000 asylansøgere.

* Demonstrationerne organiseres af den nyetablerede bevægelse Pegida - "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abenlandes" (Patriotiske europæere mod islamiseringen af Vesten, red.), som nytårsaftensdag har knap 96.000 likes på Facebook.

* Demonstrationerne, som i første omgang samlede 350 demonstranter, finder nu sted hver mandag, og ved den foreløbig sidste demonstration 22. december deltog omkring 17.500 mennesker, der blev mødt af 4500 moddemonstranter.

* Også i andre tyske byer var der før jul protester for og imod muslimer, og i det nye år er der allerede bebudet Pegida-demonstrationer i vesttyske byer som Köln.

* Bevægelsen er stiftet af den narko- og indbrudsdømte kok Lutz Bachmann, der erklærer, at Tyskland ikke er et immigrationsland. Også folk fra det eurokritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, deltager i Pegida.

* I bevægelsens programerklæring står, at Pegida går ind for at give asyl til krigsflygtninge og politisk og religiøst forfulgte, vil udvise nultolerance over for kriminelle indvandrere og er imod hadprædikanter og parallelsamfund med sharialove.

* Man er imod fattigdomsindvandring og ønsker en indvandringspolitik som Schweiz og at bevare og beskytte "vores kristeligt-jødisk prægede vestlige kultur".

* Pegida afviser anklager om, at dens holdninger eller demonstranter er højreradikale eller nynazister. Derimod er der tale om almindelige mennesker, som ikke længere vil se deres samfund blive ændret af muslimske indvandrere.

* En underskriftsindsamling mod bevægelsen under overskriften "For et kulørt Tyskland, NoPegida" har siden 23. december samlet knap 260.000 underskrifter.

* Antallet af asylansøgere i Tyskland er i år steget til omkring 200.000. Et tilsvarende antal ventes næste år.

* Omkring fire procent af de 80 millioner tyskere er muslimer.

Kilder: MDR, dpa, Pegida-siden på Facebook

/ritzau/