IS-leder fundet halshugget
Manden, der har stået for henrettelser af fanger, er selv blevet fundet halshugget i det østlige Syrien. Foto: Jake Simkin/AP
Højtstående politileder fra Islamisk Stat blev torteret inden henrettelse, siger overvågningsgruppe.

En af lederne i Islamisk Stats selverklærede politistyrke, der har stået for henrettelser af fanger, er selv blevet fundet halshugget i det østlige Syrien, oplyser overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Manden var egyptisk statsborger og kendt som den næstkommanderende "emir" for styrken al-Hesbah i en af Syriens provinser.

Hans lig viser tegn på, at han er blevet torteret, inden henrettelsen. Han blev fundet nær et kraftværk i byen al-Mayadeen, siger lokale kilder til overvågningsgruppen.

- Vi ved ikke, om Islamisk Stat dræbte ham, eller om det var lokale, siger Rami Abdulrahman, der leder Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

- Men det er vigtigt, fordi han var en betydningsfuld mand, siger han videre og tilføjer, at det er første gang, at et medlem af al-Hesbah er blevet dræbt på denne måde.

Observatoriet, der får oplysninger gennem netværk mange steder i det meste af Syrien, siger, at der var skrevet "et budskab" på liget:

"Dette er ondskab, du Sheikh," var der skrevet på liget, som også havde en cigaret i munden.

Indbyggerne i områder, der kontrolleres af Islamisk Stat, siger, at der er nedlagt forbud mod rygning af bevægelsen.

Islamisk Stat har nogle steder stenet folk til døde, halshugget dem for såkaldte lovovertrædelser, som de mener er i strid med Koranen.

Islamisk Stat har på seks måneder henrettet mindst 1878 personer i de områder, som IS kontrollerer i Syrien, siger observatørgruppen. Mange af de henrettede var civile.

I de seneste to måneder har IS også likvideret 120 af sine egne. De fleste af dem var udenlandske Syrien-krigere, der ville hjem.

IS, der siden juni har sat sig på store dele af Syrien og Irak, har offentliggjort videooptagelser af både halshugninger og stening af mange mennesker i de områder, som IS kontrollerer.

/ritzau/Reuters