Iran: Trumps tale koster USA international troværdighed

Trumps tale viser, at USA er imod det iranske folk, siger præsident Hassan Rouhani. (Foto: Foto: Atta Kenare/arkiv/AFP)

Ved at lægge afstand til atomaftalen har Trump isoleret USA yderligere, siger den iranske præsident.

Iran vil fastholde den internationale atomaftale, siger den iranske præsident, Hassan Rouhani, efter at USA's præsident, Donald Trump, fredag aften har varslet en skrappere kurs over for Iran.

Trumps tale var fuld af grundløse beskyldninger mod Iran, mener Rouhani.

- I dag er USA mere end nogensinde imod atomaftalen og mere end nogensinde imod det iranske folk, siger præsidenten i en tv-transmitteret tale fredag aften.

I lighed med EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, understreger Rouhani, at et enkelt land ikke kan vælte den aftale, der blev indgået mellem Iran, EU og seks af verdens magtfulde lande.

Han afviser samtidig, at der kan indføres tillæg til atomaftalen, som er resultatet af langvarige forhandlinger.

Ved at lægge afstand til aftalen har Trump isoleret USA yderligere og kostet sit land dyrt på den internationale troværdighed, siger Rouhani.

- Vi vil ikke forvente noget fra jer fremover, siger den iranske præsident ifølge flere medier.

Han siger også, at Iran vil fordoble sine bestræbelser på at bygge afskrækkelsesvåben. Det indebærer, at landet vil udvide sit missilprogram, siger Rouhani ifølge Reuters, der ikke umiddelbart har yderligere oplysninger.

Iran har hele tiden fastholdt, at dets missilprogram udelukkende skal bruges til at forsvare sig.

Missilprogrammet er ikke omfattet af atomaftalen fra 2015.

Trump har ikke trukket USA ud af den "forfærdelige" aftale, som han ellers har lovet under valgkampen. Men han afviser at sige, at Iran lever op til sine forpligtelser, sådan som andre lande og FN's atomvagthund, IAEA, har bekræftet.

Fredag aften siger det franske præsidentpalads i en meddelelse, at præsident Emmanuel Macron har ringet til Rouhani for at forsikre om, at aftalen ikke falder fra hinanden trods Trumps udtalelser.

Macron understregede i samtalen, at han fortsat forventer dialog og fremskridt om emner, der ikke er omfattet af atomaftalen. Herunder spørgsmålet om det iranske missilprogram og den regionale sikkerhed, skriver Reuters.

/ritzau/