Iran opfylder kravene i atomaftalen

Internationale atominspektører erklærer, at Iran har opfyldt sin del af atomaftalen. Sanktioner kan ophæves.
Den er hjemme. Journalister har hele dagen ventet i IAEA's hovedkontor i Wien på erklæringen om, at Iran opfylder kravene i atomaftalen. Lørdag aften kom meldingen.
Den er hjemme. Journalister har hele dagen ventet i IAEA's hovedkontor i Wien på erklæringen om, at Iran opfylder kravene i atomaftalen. Lørdag aften kom meldingen. Foto: Ronald Zak/AP

Iran har opfyldt sine forpligtelser i atomaftalen med de vestlige stormagter, siger Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Det åbner for, at de internationale sanktioner mod Iran kan ophæves.

- Inspektørerne har verificeret, at Iran har gennemført alle de tiltag, der er blevet krævet i aftalen, sådan at dagen for implementering nu er kommet, siger IAEA i en erklæring fra Wien.

Aftalen om Irans atomprogram blev indgået i juli i 2015.

Den er indgået mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, som er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

Desuden er Tyskland med i de såkaldte "Fem plus En".

Gennembruddet kommer efter strid og endeløse forhandlinger med masser af sammenbrud og kriser i årevis.

Vesten har tvivlet på, at Irans atomprogram udelukkende har haft de fredelige formål, som Iran har hævdet.

Israel, som iranske ledere jævnligt har truet, har været dybt bekymret for, at Iran med atomvåben kunne finde på at angribe den jødiske stat, der ikke har lagt skjul på, at den helst ville gå i aktion mod Iran, inden det kom så vidt.

Men det lykkedes at få gang i en forhandlingsproces, der førte frem til aftalen i juli.

IAEA's inspektører har verificeret, at Iran som krævet blandt andet har demonteret dele af programmet.

Iran kan så til gengæld vente, at de vestlige sanktioner bliver ophævet.

Der har været sanktioner mod salg til Iran af en lang række produkter, og der har blandt andet også været sanktioner mod Irans oliehandel, der nu ventes i gang igen.

I øvrigt har en dansk erhvervsdelegation tidligere i januar været i Iran for at undersøge markedet og skabe kontakter i forventning om, at sanktionerne ophæves, sådan at der kan komme gang i Irans samhandel med Vesten igen.

I USA bekræfter en embedsmand lørdag aften, at det er den vej, det går. USA har modtaget IAEA's rapport om den iranske samarbejdsvilje, og nu ophæves sanktionerne.

- Implementeringens dag er i gang, siger en embedsmand.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.