Iraks premierminister sår tvivl om irakisk valgresultat

Regler er blevet overtrådt ved det irakiske parlamentsvalg, siger premierminister Haidar al-Abadi.

Iraks siddende premierminister, Haider al-Abadi, siger tirsdag, at "farlige overtrædelser" af reglerne har fundet sted under det irakiske parlamentsvalg 12. maj.

Det baserer han på oplysninger fra rapport, som er blevet forelagt hans regering. Det oplyser premierministeren uden at oplyse, hvem der har lavet rapporten.

Derfor vil al-Abadi have dele af stemmerne optalt igen, mens nogle medlemmer af landets valgkommission ikke må forlade landet uden hans godkendelse, siger premierministeren på et pressemøde.

Valget gav flest mandater til en blok af partier ført an af prædikanten Muqtada al-Sadr, der længe har været en udtalt modstander af USA og Iran. Blokken fik 54 af 329 mandater i parlamentet.

En Iran-venlig alliance med Hadi al-Amiri i spidsen og med dybe forbindelser til de shiamuslimske militser, der var med til at stoppe Islamisk Stats fremdrift i landet og herefter jage Islamisk Stat på flugt, har fået 47 mandater.

Premierminister Haider al-Abadis alliance fik 42 mandater, mens den tidligere premierminister Nouri al-Malakis alliance og et af de kurdiske partier begge fik 25 mandater.

Desuden har en række mindre alliancer og partier med forskellige mærkesager og regionale tilhørsforhold fået de resterende mandater. Af det brogede tæppe skal en flertalskoalition strikkes sammen.

/ritzau/Reuters