Irak indleder offensiv mod IS' sidste højborg i landet
En irakisk offensiv mod Islamisk Stat (IS) i Hawija blev torsdag morgen annonceret af landets premierminister, Haider al-Abadi (billedet). Foto: Khalil Mazraawi/arkiv/AFP
Hawija er det sidste område i Irak, som endnu er kontrolleret af IS. Offensiv sker fire dage før kurdisk valg.

Den irakiske hær har tidligt torsdag morgen indledt en offensiv mod Islamisk Stat (IS) i området Hawija, der ligger vest for oliebyen Kirkuk.

Det oplyser premierminister Haider al-Abadi.

- Ved daggry indledte vi den første fase af befrielsen af Hawija. Det sker i overensstemmelse med, at vi har lovet vores folk at befri hele Irak og udrydde grupper, der støtter terror, oplyser premierministeren i en erklæring.

Hawija er det sidste irakiske territorium, der forsat er i hænderne på den militante gruppe. Islamisk Stat tog kontrol over cirka en tredjedel af Irak i 2014.

Offensiven kommer fire dage før en folkeafstemning om kurdisk selvstændighed i landet.

Folkeafstemningen 25. september bliver holdt i de kurdiske områder i det nordlige Irak, herunder i Kirkuk omkring 300 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

Men Iraks højesteret ønsker at spænde ben for afstemningen.

- Højesteret har udstedt en ordre om at suspendere valget 25. september, indtil den (domstolen, red.) har undersøgt klager om, at denne folkeafstemning strider imod forfatningen, skrev domstolen i en udtalelse mandag.

De irakiske kurdere har haft et selvstyreområde siden krigen i 1991.

Så sent som i sidste uge slog den kurdiske leder, Massoud Barzani, fast, at det irakiske parlament ikke ville få lov at spænde ben for projektet. Han stod fast på at gennemføre afstemningen trods protester fra både Irak og Tyrkiet.

Islamisk Stat har i år mistet store dele af sit territorium i både Irak og Syrien. I sommer generobrede irakiske styrker således den tidligere millionby Mosul fra den militante gruppe.

Også i syriske Raqqa, der er blevet anset som Islamisk Stats hovedsæde, er gruppen presset tilbage.

/ritzau/AFP