Internt OK-drama i fagbevægelsen: Topforhandlere i åbent skænderi
- Jeg vil gerne beklage mine udtalelser i denne artikel. Naturligvis er min faglige kammerater styret af de mandater, deres medlemmer har givet dem og ikke af politiske partier, skriver FTF-formanden. Foto: Martin Sylvest/Scanpix/arkiv
FTF-formand Bente Sorgenfrey beskyldte LOs forhandlere for at ville sælge sig selv billigt ved overenskomstforhandlingerne. Nu trækker hun sine udtalelser tilbage og beklager. Uværdigt, siger formanden for socialpædagogerne.

Socialpædagoger og HK'ere var parate til at skrive under på en overenskomst med en samlet lønramme på 6,7 procent. Altså væsentligt under det resultat på 8,1 procent, som forhandlingerne om de offentligt ansattes overenskomster endte med. 

Sådan lød en opsigtsvækkende melding fra FTF-formanden i Berlingske tirsdag. En melding, hun nu har fortrudt. 

Til Berlingske sagde Bente Sorgenfrey: 

- Der var jo nogle af LO-forbundene, der var parate til at indgå forlig på et langt tidligere tidspunkt. Da rammen var forhandlet til 6,7 procent, syntes de, at det var OK. Det gælder både HK og Socialpædagogerne, er Bente Sorgenfrey citeret for i avisen. 

Hun uddyber: 

- Og det var måske mest af hensyn til Socialdemokratiet. Det hensyn har Dennis (Kristensen, red.) jo ikke haft, bemærker FTF-formanden, der fulgte forhandlingerne på tæt hold i slutfasen.

På det sociale medie, Twitter er signalet fra Bente Sorgenfrey tirsdag formiddag nu et ganske andet: 

- Jeg vil gerne beklage mine udtalelser i denne artikel. Naturligvis er min faglige kammerater styret af de mandater, deres medlemmer har givet dem og ikke af politiske partier, skriver FTF-formanden.

Gruppen af LO-forbund, heriblandt Socialpædagogernes Landsforbund, HK/Kommunal og FOA, valgte i slutfasen af de højspændte forhandlinger i Forligsinstitutionen at gå solo og indgå forlig med arbejdsgiverne i regionerne. Den økonomiske ramme var på 8,1 procent.

Enegangen mødte umiddelbart en kritik - også internt i fagbevægelsen, men det viste sig, at der efterfølgende kom skred i de øvrige forhandlinger. Både i staten og kommunerne blev der indgået forlig med den samme ramme, og også de resterende grupper i regionerne - FTF og Akademikerne - fik et tilsvarende resultat på plads.

Formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, er både overrasket og oprørt over FTF-formandens beskyldninger: 

- Det er ikke og korrekt og ikke sandt, at Bodil Otto (formand for HK/Kommunal, red.) og jeg var parate til at indgå forlig på 6,7 procent. Det er uværdigt at beklikke vores vores mandat og sige, at der skulle være tale om et hensyn til Socialdemokratiet. Det er ikke korrekt, siger Benny Andersen til Avisen.dk.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18