International ekspert langer ud efter fagbevægelsen: I må vågne op nu!
Guy Standing (tv.) langer ud efter en dansk fagbevægelse, der ifølge ham hænger fast i fortiden. LO's Nanna Højlund (th.) mener, at Standing har fat i noget, men afviser kritikken. Foto: Maria Jeppesen og LO
Den største sociale trussel mod arbejdsmarkedet i nyere tid er prekariatet, som er en voksende underklasse af deltids- og projektansatte. Det siger den anerkendte økonomiprofessor, Guy Standing, der langer ud efter en LO-bevægelse, som ifølge ham har sovet i timen. LO afviser kritikken.

Når de røde faner skal luftes om en lille måneds tid til arbejdernes internationale kampdag den 1. maj, blæses der typisk til kamp på vegne af en undertrykt arbejderklasse. Og tusinde halse vil på pladser og i parker landet over gjalde med på den klassiske arbejdersang, Internationale:

Ved ofringen til Mammons ære
har guldets konger aldrig haft

et andet mål end det: at tære
på proletarens arbejdskraft.

Men billedet af proletariatet som fabriksarbejderen, der knokler over 60 timer om ugen ved samlebåndet til ussel løn og kan se langt efter ferie- og fridage, er forældet og hører ingen steder hjemme i det 21. århundrede. Det siger den bredt anerkendte britiske økonomiprofessor, Guy Standing, til Ugebrevet A4.

Han påpeger derimod, at proletariatet er blevet afløst af et prekariat, en sammentrækning af ordene prekær (usikkerhed) og proletariat, hvor en voksende del af befolkningen arbejder i diverse deltids- projekt- og freelanceansættelser.

Ifølge Guy Standing er de det 21. århundredes ægte underklasse, da de lever med usikre ansættelser med sparsom ferie og manglende pension. Og værre endnu; ifølge den britiske professor er prekariatet blevet forladt af den danske fagbevægelse.

- Fagbevægelsen må vågne op nu. De bliver nødt til at indse, hvad prekariatet er. Det er en stor fejltagelse, hvis LO eller nogle af de andre organisationer tror, man kan fortsætte med den gamle model, siger han og uddyber den harske kritik af en fagbevægelse, der hænger fast i fortidens kampe:

- Prekariatet adskiller sig fra det gamle proletariat. Derfor er der brug for en anderledes politik. En af de fejltagelser, fagbevægelsen har begået de sidste 20 år, er, at fagbevægelsen er forblevet forkæmper for det gamle proletariat og den gamle opfattelse af arbejderklassen, støttet af den gamle socialdemokratiske model, forklarer Guy Standing og understreger, at borgerløn er vejen frem.

LO: Standing påpeger et vigtigt problem

LO's næstformand, Nanne Højlund, møder Guy Standing på halvvejen. Diagnosen er korrekt, men medicinen og patienten er forkert, udtaler hun til Avisen.dk.

 - Standing peger på et meget centralt problem, og vi skal passe på, at vi ikke får skabt et prekariat på det danske arbejdsmarked i disse tider, hvor arbejdsgivere kræver mere og mere fleksibilitet af deres medarbejdere, siger hun.

Men at problemet er omfangsrigt i Danmark, eller at LO-fagbevægelsen skulle have sovet i timen over de sidste 20 år, afviser hun.

- Vi har jo ikke working poor i Danmark, som man ser det i Tyskland eller England, hvor folk har to eller tre job og stadig ikke kan få det til at hænge sammen, siger hun og affejer samtidig Guy Standings medicin mod et stadigt voksende prekariat: Borgerløn.

- Jeg er ikke enig i, at borgerløn er vejen frem, og det skygger for Guy Standings kritik. Det er der ikke behov for på et arbejdsmarked som det danske, hvor man langt hen ad vejen får en rigtig god løn og gode arbejdsforhold. Men han har en pointe i forhold til deltidsstillinger, platformsøkonomi og øvrige atypiske ansættelser, hvor lønnen ikke står mål med det arbejde, man udfører, siger Nanna Højlund.

LO ser dermed Guy Standings kritik af en lamslået dansk fagbevægelse som et argument for, at den danske model virker og lever i bedste velgående, samt at fagbevægelsen skal fortsætte ned ad den nuværende vej:

- Jeg kan godt forstå, at han trækker det hårdt op, for det sker over hele Europa. I Danmark sker det bare i væsentligt mildere grad. Derfor er Standing enorm god til at påpege de problematikkerne, der vil opstå, hvis vi stopper kampen for gode arbejdsvilkår- og løn.

Du kan læse hele interviewet med Guy Standing her: Farligt oprør fra den nye arbejderklasse er på vej