Ingen løsning til psykisk sårbare: V og arbejdsgivere sender aben videre

Venstre vil ikke fortsætte den tidligere regerings midlertidige løsning for socialøkonomiske virksomheder med mange førtidspensionister, før arbejdsmarkedets parter kommer med et fælles udspil. I Dansk Arbejdsgiverforening venter man derimod på en invitation fra regeringen.
Jakob Andersen er en af de ansatte i Café Kaffegal, der står til at skulle lukke. "Det er fantastisk, at der findes et sted, hvor mennesker med alle odds imod sig alligevel kan bidrage til samfundet," siger han blandt andet om sin arbejdsplads.
Jakob Andersen er en af de ansatte i Café Kaffegal, der står til at skulle lukke. "Det er fantastisk, at der findes et sted, hvor mennesker med alle odds imod sig alligevel kan bidrage til samfundet," siger han blandt andet om sin arbejdsplads. Privatfoto

En gruppe psykisk sårbare førtidspensionister er blevet kastebold mellem regeringen og arbejdsgiverorganisationen DA.

En særlig ordning, som har gjort det muligt at lave såkaldt socialøkonomiske virksomheder med mange ansatte på særlige vilkår, udløber nemlig i år.

Venstre forklarede i går til Avisen.dk, at de ikke ønsker at lade ordningen fortsætte, hvis ikke arbejdsmarkedets parter, LO og DA, kan blive enige om et fælles forslag til en permanent løsning.

”Sandheden om denne sag er, at bolden ligger på en anden banehalvdel: Hos arbejdsmarkedets parter…” lød det blandt andet fra regeringspartiet.

Lønmodtagernes organisation LO har erklæret deres støtte til ordningen, men i Dansk Arbejdsgiverforening sender man bolden tilbage til regeringen. De har endnu ingen holdning til, om ordningen har været en succes og skal gøres permanent.

Det må Beskæftigelsesministeriet først få undersøgt, forklarer chefkonsulent i DA Jørgen Bang-Petersen.

- Sådan en forsøgsordningen har jo en udløbsdato, og så er det logisk at man gør status og evaluerer forsøget. På det grundlag kan man så træffe beslutning. Det er jo politikerne, der skal tage stilling, men vi deltager meget gerne i rådgivningen, siger han.

Ingen hast

Den midlertidige ordning er en dispensation fra det såkaldte rimelighedskrav: At virksomheder kun kan have en person ansat på særlige vilkår for hver fem normalt ansatte. Dispensationen blev indført af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i 2013.

Dansk Arbejdsgiverforening mener overordnet set, at rimelighedskravet er et vigtigt middel mod konkurrenceforvridning, men ser intet problem i, at beskæftigelsesindsatsen udvikles gennem forsøg.

Det vil være forhastet at drage en konklusion allerede nu, mener Jørgen Bang-Petersen, men han ser frem til en invitation fra Beskæftigelsesministeriet.

- Nu må vi få samlet op de erfaringer der er gjort med dette forsøg, og så tage stilling til, om det er gode resultater, siger Jørgen Bang-Petersen.

Mod alle odds

I Café Kaffegal og Økogal, som Avisen.dk har skrevet om, er langt de fleste ansatte psykisk sårbare førtidspensionister, der arbejder et begrænset antal timer om ugen med løntilskud, og derfor står caféerne nu til lukning.

- Det er fantastisk, at der findes et sted, hvor mennesker med alle odds imod sig alligevel kan bidrage til samfundet, sagde en ansat i går til Avisen.dk om den arbejdsplads, de lige nu kæmper for at beholde.

Den særlige dispensation omfatter for øjeblikket 78 førtidspensionister. Langt hovedparten af de førtidspensionister, der er i en ansættelse på særlige vilkår, står ikke til at blive berørt.

Avisen.dk har rettet henvendelse til Beskæftigelsesministeriet, men det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.