Influenza-epidemi? Så mange er syge
Hvis man får influenza skal man blive hjemme under dynen, så man ikke smitter andre, lyder rådet fra Statens Serum Institut. Modelfoto: Iris
Der bliver hostet lidt ekstra på landets hospitaler i disse dage, men der er ingen grund til at slå influenza-alarm, lyder det fra Statens Serum Institut.

Influenzaen har ramt Danmark, kunne man i går læse i flere danske medier.

Avisen.dk har taget temperaturen på, hvor slemt det egentlig står til ved at ringe til Statens Serum Institut, der følger udviklingen nøje.

Og ser man på influenza-situationen på landets hospitaler, så bliver der hostet og pudset lidt ekstra næse i disse dage, lyder det fra Statens Serum Institut.

- Der er en stigning i antallet af patienter, der får påvist influenza på hospitalerne. Der er faktisk sket en fordobling fra sidste uge, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afsnitsleder ved Statens Serum Institut, til Avisen.dk.

I reelle tal var blev der i sidste uge påvist 266 influenzatilfælde på landets hospitaler. Og der er også lidt under opsejling i de danske hjem, selvom der endnu ikke er grund til at slå influenza-alarm.

- Det er også en lille stigning i influenza-forekomsten i befolkningen, men det er stadigvæk på lavt niveau, siger Tyra Grove Krause

Hun forklarer, at det er noget, som Statens Serum Institut ser på ud fra, hvor mange borgere, der kontakter lægen med influenzalignende symptomer.

Og der er ikke tale om en epidemi, slår Tyra Grove Krause fast.

- Vi forventer altid, at der kommer influenza på denne tid af året. Vi kalder det kun en epidemi, hvis det er noget, der er ud over det sædvanlige. Og det er det ikke på det her tidspunkt, siger hun.

Især børn er udsat

Som regel er den ældre del af befolkningen særligt udsat, når influenzaen ruller ind over landet. Det er dog ikke tilfældet med lige præcis denne type, den såkaldte influenza A (H1N1). Der iøvrigt er den samme type virus, der i 2009 gav anledning til en pandemi.

- De ældre har mødt en lignende virus på et tidligere tidspunkt, så de er ikke så udsatte. Derfor forventer vi ikke denne store overdødelighed blandt de ældre, som vi ellers typisk ser på en almindelig influenzasæson, siger Tyra Grove Krause, der i stedet spår, at det vil være børnene, der er mest udsat for denne type influenza.

Hun fortæller, at der på sygehusene er nogle helt særlige retningslinjer, der træder i kraft, når der kontateres flere influenza-tilfælde.

Men hvis man selv vil sikre sig, at man ikke bliver smittet og skal bruge nogle dage hjemme under dynen, er der nogle forholdsregler man kan tage sig.

For det første er denne type influenza-virus en del af sæsonens vaccinationsprogram, så man kan sikre sig ved at blive vaccineret. Nogle grupper som eksempelvis gravide og pårørende til folk med nedsat imumforsvar kan faktisk få vaccinen gratis indtil slutningen af februar.

- Ellers er det vigtigt at holde sig hjemme, når man er syg, så man ikke smitter andre. Der er ikke brug for helte, siger Tyra Grove Krause.

Hun anbefaler også, at man har fokus på at vaske hænder hyppigt, så man ikke udsætter andre folk for smitte.