Indere får dansk overenskomst

De indiske IT-arbejdere sidder ofte tilbage om aftenen, når de danske kollegaer er gået hjem. Men i den nye overenskomst får de overtidsbetaling, hvis de arbejder mere end 37 timer om ugen. (Foto: Foto: Scanpix/Arkiv)

Indere, der arbejder i den danske it-branche, får nu danske overenskomster.

Det er ikke længere kun danske it-arbejdspladser, der rykker til Indien.

Flere og flere indiske it -arbejdere kommer til Danmark for at arbejde. Men det bliver på danske løn- og ansættelsesvilkår.

I hvert fald i den store indiske it-virksomhed Tech Mahindra, som har slået sig ned i Danmark og overtaget driftopgaver fra KMD, det tidligere Kommunedata.

Virksomheden har netop indgået en overenskomst med de to fagforbund PROSA og HK/Privat, skriver Ugebrevet A4.

- Alle er dækket, også de indiske kollegaer, og det er det, der er det nye og exceptionelle i den her overenskomst, siger John Jørgensen, der er faglig konsulent i PROSA, til Ugebrevet A4.

Inderne ikke vant til fagforeninger

Overenskomsten med Tech Mahindra vil gøre det lettere at forhandle med den næste indiske it -virksomhed, der slår sig ned i Danmark, vurderer Kim Bonde Nielsen, der er faglig sekretær i HK/Privat.

- Jeg tror på, at det vil give genlyd i deres kredse. Indiske it-virksomheder er ikke vant til fagforeninger, så det er vigtigt, at de får en forståelse af, at vi ikke er fjender men samarbejdspartnere, siger han.

Den vurdering deler chef for infrastruktur services i Tech Mahindra Danmark, Claus Lyngaa.

- Til at begynde med var vi da skeptiske, og det vil andre indiske virksomheder også være. Så de vil nok holde øje med os, og hvis det går godt, vil de sikkert følge trop, siger han.

Tech Mahindra har over 100.000 medarbejdere fordelt på 90 forskellige lande. Kontoret i Danmark er næste skridt i udvidelsen på det danske og nordiske marked, og de forventer at udvide med både danske og indiske medarbejdere.

- Lige nu har vi omkring 25 indiske medarbejdere i Danmark, og vi vil sikkert fortsætte med at have indiske kollegaer her på projektbasis, typisk i kortere perioder, siger Claus Lyngaa til Ugebrevet A4.

Outsourcing

It-branchen har de seneste år været præget af outsourcing, hvor opgaver for danske kunder bliver løst ved skærme mange tusinde kilometer væk.

Der er også et eksempel på, at overenskomstdækkede stillinger i Danmark i en stor virksomhed er blevet nedlagt, og opgaverne flyttet over til arbejdspladser uden overenskomst - og med en stor andel indiske medarbejdere.

Antallet af indere, der kommer til Danmark for at arbejde, er mere end fordoblet på fem år.

De seneste tal er fra 2014, og her havde næste 5.000 indere arbejdstilladelse i Danmark. Den største gruppe, nemlig 1664 personer, arbejder inden for information og kommunikation, herunder it.

Forskellige vilkår

Det er meget forskelligt, hvilke arbejdsforhold de indiske it -arbejdere har, vurderer PROSA og HK/Privat.

- Nogle bliver behandlet lige efter bogen, men der er også nogle, der bliver udnyttet på værste vis, siger Kim Bonde Nielsen fra HK/Privat.

De fleste indiske it-medarbejdere får opholdstilladelse i Danmark efter en regel, som kræver, at de tjener mindst 375.000 kroner om året, hvilket er noget lavere end danskeres gennemsnitsløn i it-branchen.

Ifølge fagforeningerne er det største problem dog ikke månedslønnen men derimod arbejdstiden, da indiske medarbejdere ofte arbejder 60-70 timer om ugen uden ekstra betaling eller anden kompensation. Også denne praksis forhindrer den nye overenskomst, oplyser fagforbundet PROSA til Ugebrevet A4.