Imponeret minister til nordjyder: Respekt!
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, der selv holder til i Østjylland, sender to tomler i vejret mod vendelboerne i nord. "Jeg har stor respekt for, at Hjørring laver sådan en satsning", siger han om nordjydernes kæmpe investering i ledige. arkiv/polfoto
Henrik Dam Kristensen støtter Hjørrings stort anlagte indsats for at få borgerne hurtigere ud af offentlig forsørgelse, men vil dog ikke direkte anbefale den dyre model til andre kommuner.

Morgenvækning, fysioterapi, og personlig coaching. Hjørring bruger 125 millioner kroner på fire år på at få svage ledige i job.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, kommunen fanger ånden i regeringens reformer.

- I mine øjne ser det her rigtig godt ud. Jeg har stor respekt for, at Hjørring, med den størrelse, økonomi og befolkningssammensætning de har, laver sådan en satsning her, siger han.

Er en indsats af den her størrelse din anbefaling til andre landkommuner med dalende beskæftigelse og presset økonomi?

- Jeg vil sagtens kunne anbefale alle kommuner at tage opgaven alvorligt, som Hjørring jo tydeligvis gør, og at have fokus på den individuelle tilgang til den enkelte person. Jeg tror samtidig, man skal sige, at de i Hjørring har lavet en model, som de mener passer til dem.

- Der er jo specielle udfordringer i Hjørring, så kan der være forhold, som kræver andre løsninger andre steder. Man gør klogt i at lade kommunerne selv finde ud af, hvor der skal skrues op og ned.

Investeringen i Hjørring bygger på en forventning om, at man kan forkorte tiden, som folk er på offentlig forsørgelse, med gennemsnitligt et år. Er du bekymret på kommunens vegne for, om det overhovedet kan lade sig gøre?

- Når en kommune med Arne Boelt i spidsen går ud og laver sådan en indsats her, så tror jeg ikke, det er opfundet over morgenkaffen. Jeg tror på, at det er en gennemtænkt strategi.

Indsatsen kan også handle om, at folk skal lære basale ting som at komme op om morgenen. Er der en grænse for, hvad det offentlige skal tage sig af, og hvad der er et individuelt ansvar?

- Der kan være nogle barrierer på det personlige plan, som kan stå i vejen for at få et job. Jeg kan ikke se noget problem i, at man går ud og giver en hjælpende hånd med den slags.

- Jeg er ret sikker på, at de medarbejdere, der er på jobcenteret og i det kommunale system, de godt kender grænsen for, hvornår man går for langt. Det er en lidt sværere diskussion, men hvis man ikke tager den, ville det være at forsømme de mennesker, der mangler nogle helt personlige kompetencer for at komme ud på arbejdsmarkedet.

Fakta: Hjørring investerer i ledige og syge
  • Hjørring Kommune satser hårdt på at vende mange års faldende beskæftigelse. Med den socialdemokratiske borgmester Arne Boelt i spidsen smider byrådet 125 millioner kroner efter indsatsen de næste fire år.
  • Indsatsen er rettet mod de personer på kontanthjælp og sygedagpenge, som man frygter vil ende i lang tids offentlig forsørgelse. De kommer i et individuelt forløb, som kan indeholde alt fra fokus på bedre helbred over uddannelse til en personlig mentor, som hjælper med at få styr på hverdagen.
  • Målet er at nedbringe deres tid på offentlig forsørgelse med gennemsnitligt et år.
  • Pengene skal hovedsagelig bruges på nye medarbejdere. Kommunen har indtil videre ansat 37 personer, blandt andet socialrådgivere, sygeplejersker, fysioterapeuter og mentorer. Flere vil blive ansat næste år.
  • Investeringen er vedtaget af et enigt byråd.