Administration 

Ilddåb: Kan Mette F. tøjle 12 eks-ministre og gå i kødet på Løkke?

Mette Frederiksen bliver ny socialdemokratisk partiformand efter Helle Thorning-Schmidt. Målet er klart: Statsministerposten. Vejen er til gengæld svær og brolagt med udfordringer.Justitsministerposten kan vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at lede folketingsgruppen i opposition. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.)

Hvordan får man en stribe eks-ministre med store egoer til at spille sammen og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden? Justitsministeriet er det rene barnemad sammenlignet med Mette Frederiksens nye job som ny partiformand.

ANALYSE

Danmark har lige sagt farvel til landets første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Allerede ved næste folketingsvalg kan danskerne måske sige velkommen til nummer to. Nemlig Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes hovedbestyrelse peger i dag på Mette Frederiksen som partiets nye formand efter Helle Thorning-Schmidt.

Og ligesom Anker Jørgensen, Svend Auken, Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt har Mette Frederiksen den helt selvfølgelige ambition, at hun går efter statsministerposten. Det er simpelt hen kodet ind i enhver socialdemokratisk partileders DNA, at man skal helt til tops og gå efter ansvaret og indflydelsen som regeringsleder.

Det er lykkedes for de allerfleste. Dog ikke for Svend Auken og Mogens Lykketoft, der ellers fra barnsben var Aalborg-pigens store politiske idoler og rollemodeller. Fra Svend og Mogens, som Mette Frederiksen har været på fornavn, kindkys og mentorkurser hos, har Mette Frederiksen sin sociale indignation, sit internationale udsyn og jordbundethed. Og hun har tænkt sig at rette op på, at hendes to mentorer aldrig rykkede helt ind i statsministeriet.

Helle og Mette blev aldrig hjerteveninder

Da Helle Thorning-Schmidt blev formand for Socialdemokraterne tilbage i 2005, stemte Mette Frederiksen på Frank Jensen som partiformand. Og det er ikke nogen hemmelighed i det socialdemokratiske bagland, at Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt har taget deres brutale tvekampe om partiets politiske linje.

Hjerteveninder blev de aldrig, men de senere år har de fået, hvad kilder beskriver som et tåleligt og respektfuldt forhold til hinanden. Og når Helle Thorning-Schmidt går ud og anbefaler, at Mette Frederiksen skal overtage tronen, er det i en klar overbevisning om, at hun er rette kvinde på rette sted.

Tidligere har både Nick Hækkerup og Nicolai Wammen flirtet med tanken om at tage over efter Thorning, men de ambitioner har de skrottet i takt med, at Mette Frederiksens stjerne bare er vokset og vokset i det socialdemokratiske bagland.

Men selvom Mette Frederiksen nu kåres uden modkandidater til formandsposten, bliver det ikke nogen dans på socialdemokratiske roser for hende.

Skal Corydon bygge spagettitårne?

Først og fremmest skal hun nu lede en stor socialdemokratisk folketingsgruppe. For Mette Frederiksen kan de tunge ministerposter som først beskæftigelsesminister og siden justitsminister vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at skulle styre en 47 mand stor folketingsgruppe i opposition. Så er det sagt.

Som partileder må hun nu trække på al sin erfaring som beskæftigelsesminister, hvor hun gjorde op med meningsløse aktiveringskurser for ledige. Det duer jo ikke at sætte eks-finansminister Bjarne Corydon i gang med at bygge spagettitårne! Og hvem kan se eks-forsvarsminister Nicolai Wammen på et såkaldt pipfuglekursus?

Som noget af det første skal Mette Frederiksen konstituere folketingsgruppen, og her skal hun sætte en stribe eks-ministre med store egoer i meningsfuldt arbejde og få dem til at tro på, at de er tilbage i ministerkontorerne meget hurtigt. De vil være rastløse og utålmodige. Det gælder om, at få dem til at arbejde og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden.

Nogle af eks-ministrene vil sikkert også forsvinde ret hurtigt, ligesom man så en Lykke Friis fra Venstre, der efter at have mistet en ministerpost, hurtigt fik topjob udenfor den politiske verden. Men det kan hun ikke regne med, og derfor skal der være meningsfuldt arbejde til en halv snes eks-ministre.

- Det bliver ikke nemt. Nogle af dem tror jo, at de er Gud selv, som en central socialdemokrat udtrykker det.

Sass kan blive ny gruppeformand

Allerede i næste uge skal der vælges ny gruppeformand og politisk ordfører, de to mest centrale poster, i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Her skal Mette Frederiksen ud i en balancekunst. Forventningen er, at Henrik Sass Larsen bliver en ny stærk gruppeformand. Allerede fredag var han ude og rose Mette Frederiksen.

- Hun kan det hele, lød skudsmålet fra Henrik Sass Larsen. Sass nyder stor respekt og har kontakter i alle kaffeklubber i partiet, og Mette Frederiksen har mindst af alt brug for, at en ny kaffekrig bryder ud mellem de tre kaffeklubber i folketingsgruppen.

Hvem der bliver ny politisk ordfører, gættes der på. Her kommer Mette Frederiksen også ud i en svær balancekunst som leder. Hun skal ikke tryne for mange eks-ministre, men når kabalen skal lægges mellem de tunge ordførerskaber, skal hun også tage hensyn til talentfulde gruppefæller, der har trukket det store læs, mens andre sad i ministerstolene. Som Folketingets største parti får Socialdemokraterne desuden formandsposter i en række store udvalg i Folketinget, og her kan hun for eksempel placere en Nick Hækkerup eller Magnus Heunicke både for at skabe ro men også for at give dem mundkurv på.

Både Maja Panduro og Leif Lahn Jensen skal også i spil til gode poster. Men der er også en Magnus Heunicke, Christine Antorini og Kirsten Brosbøl, der har forventninger om spændende ordførerskaber. Og dertil kommer at nyvalgte kræfter som Peter Hummelgaard og Mattias Tesfaye også skal have plads. Og hvad med tidligere SFere som Astrid Krag og Jesper Petersen, der også har fået kanonvalg? Hvad skal de lave?

Mette skal også gafle de unge

Når den svære kabale med at konstituere folketingsgruppen er gået op, skal hun for alvor i gang med andre store udfordringer.

De  unge vælgere skal overbevises om, at Socialdemokraterne er fremtidens parti. Her skal den nye partileder ud at brande det klassiske arbejderparti som et moderne rødt og grønt parti, der ikke er til at komme udenom, uanset om man er murer, sygeplejerske eller djøffer. Får hun ikke gaflet de unge stemmer, vinder hun ikke næste valg.

De vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti, skal hentes tilbage til Socialdemokraterne. Og her er forventningen, at hvis nogen kan gøre det, er det Mette Frederiksen på en øl-kasse. Hun kan nemlig tale deres sprog og komme med klokkeklare holdninger.

Men den 37-årige bachelor i Afrika-studier får svært ved at indfri alle de mørkerøde socialdemokraters forventninger. I sin ministertid er Mette Frederiksen også blevet klar over, at der er noget der hedder økonomisk ansvarlighed, og derfor bliver det ikke en gavebod i løfter, man vil høre fra hende. Det vil skuffe nogen. Omvendt vil det glæde de kræfter i partiet, der godt ved, at uden pragmatisme og et godt forhold til dansk erhvervsliv bliver det svært at vinde stemmer hen over midten.

Hammeren falder ved næste folketingsvalg

Internt i partiet vil Mette Frederiksen få det mere eller mindre, som hun vil have det helt frem til næste folketingsvalg.

Et nyt principprogram vil blive formuleret med hendes eget hjerteblod. Fra Aalborg til Lolland vil hun blive tilbedt af alle ildsjælene i partiet.

Men hammeren falder ved næste folketingsvalg. Så skal Mette slå Løkke. Og hun får brug for alle mand i folketingsgruppen for at kunne gøre det.

Derfor bliver lederskabet af netop ex-ministre og de unge boblere i partiet afgørende for, om hun bliver Danmarks anden kvindelige statsminister.

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?

folk til festival
Corona

Presser på for

vaccinepas 

den amerikanske kongres med flaget på halv
Nyheder

FBI advarer om

væbnet oprør 

Katrine Muff sidder og Johannes Langkilde står ved piano akkesæt
Underholdning

De afløser Faber

og Steffensen

tennisspiller server
Helt vildt

Får positivt corona-svar

midt i tenniskamp 

Nyheder

Demokrater vil have

Trump for rigsret

folk fra redningstjeneste arbejder ved flyvrag
Krimi

Flyulykke kostede tre liv:

Derfor gik det galt

melania trump står mellem to amerikanske flag
Nyheder

Melania Trump:

Jeg er skuffet

og nedslået