Ikea med stor afsløring: Her er opskriften på vores Köttbullar

Mad og drikke
Ikeas köttbullar er en moderne, svensk klassiker. (Foto: Ritzau Scanpix)

Den svenske gigant giver dig nu mulighed for selv at tilberede klassikeren i dit eget køkken.

Ikea er saml-selv-møbler i massevis, billige potter og pander og alle mulige småting, du ikke anede, du manglede.

Men for mange shoppere er et besøg i et af den svenske møbelgigants varehuse ikke komplet uden en omgang köttbullar med mos og flødesovs. Faktisk er retten så stor en succes, at utallige mennesker udelukkende besøger Ikea for at svælge i lækkeriene.

Men nu behøves længere du ikke kæmpe om parkeringspladserne eller navigere rundt mellem fyldte indkøbsvogne, hvis du blot har lyst til lidt lækkert til maven. Ikea har nemlig netop offentliggjort opskriften. Den er på engelsk – og med vanlig overskuelig instruktionstegning.

Har du selv mod på at lave Ikea-klassikeren, får du opskriften her:

Köttbullar:

500 g hakket oksekød
250 g hakket svinekød
1 fint hakket løg
1 fed hvidløg
100 gram rasp
1 æg
5 spsk sødmælk
Godt med salt og peber

Kødet godt og tilsæt finthakket løg, hvidløg, rasp og æg. Bland det godt, og tilsæt mælk, salt og peber. Form farsen til små boller, læg dem på en tallerken og stil den i køleskabet i to timer, så holder de bedre på formen. Hæld olie på panden, varm den op til medium varme og kom forsigtig kødbollerne på panden og brun dem på alle sider. Hæld kødbollerne i et ovnfast fad og giv dem 30 minutter i ovnen ved 180 grader

Flødesovs

1 dl olie
40 gram smør
150 ml grøntsagsbouillon
150 ml oksekødsbouillon
150 ml fløde
2 tsk soyasauce
1 tsk Dijon-sennep

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og varm op under omrøring i to minutter. Tilsæt bouillon under fortsat omrøring. Tilsæt fløde, soya og sennep. Kog op under omrøring og lad sovsen småkoge, indtil den bliver tyk nok.

Resten serveres med enten kartoffelmos eller små, nye kartofler. Husk også tyttebær.

Velbekomme!