Ibis: Fejl at sammenlægge handel og udvikling

Mogens Jensen er ny mand på posten. (Foto: Foto: DRESLING JENS Polfoto)

Danmarks handelsinteresser er helt legitime, men de kan være i strid med fattiges landes interesser.

Socialdemokraterne hidtidige kultur- og medieordfører, Mogens Jensen, bliver ikke blot minister for u-landsbistand, men også handelsminister. Men de to områder bør holdes adskilt.

Det siger generalsekretær i ulandsorganisationen Ibis, Vagn Bertelsen til U-landsnyt.dk. Han mener, at Mogens Jensen er en stor, stor overraskelse som handels- og udviklingsminister.

- Det er forstemmende, at regeringen nedlægger udviklingsministerposten som selvstændig ressort. De fattige lande har i den grad brug for et stemme, der taler deres sag, siger han og fortsætter:

- Danmarks handelsinteresser er helt legitime, men de kan godt være i modstrid med de fattiges landes interesser. Derfor er der klart brug for at holde de to områder adskilt.

Til gengæld vil personer med anden seksuel orientering ude i verdens u-lande, og især i Afrika, have en klar forbundsfælle i Mogens Jensen, når han sætter sig i ministerstolen for første gang, mener han.

- Med den tiltagende kriminalisering af homoseksualitet i stadig flere afrikanske lande - senest Uganda og Nigeria - er der nok at tage fat på, hvis Danmark ønsker at styrke indsatsen for denne udsatte gruppe og i øvrigt vise sine muskler som stor bistandsyder, skriver Vagn Bertelsen.

Mogens Jensen er en af de fire nye ministernavne i den store regeringsrokade, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gennemført, efter at SF fredag trådte ud af regeringen.

/ritzau/