Butiksejer i kamp mod Amazon: "Jeg har det lokale i blodet - det spolerer de fuldstændig"

Ifølge Mie Svärd yder de små butikker en uvurderlig social service, mens Steve Stusgaard mener, at de holder liv i byen. (Foto: Foto: Victor Kristensen)

Det er butikkerne, der skaber liv og sammenhængskraft i en by, siger to butiksejere. Men internethandel kan udfordre idyllen.

Hvis Danmark var en by, ville det være Bagsværd, siger guldsmed Mie Svärd, mens hun klapper sin hyrdehund, der døsigt ligger under skrivebordet.

Med store patriciervillaer nede ved Bagsværd sø, hvor nogle af Danmarks rigeste bor, et centrum stoppet med lejligheder til middelklassen og det udsatte og almenyttige boligbyggeri Værebroparken ligger landets socialklasser nemlig som perler på en snor i forstaden få kilometer nord for København.

I byens midte ligger S-tog stationen som det pumpende hjerte, hvorfra et filtret morads af indfaldsveje og hovedgaden som kranspulsåre sender trafik mod København og større nabobyer som Herlev og Kongens Lyngby. 

Men ifølge Steve Stusgaard, der ejer Bagsværd Vin og er formand for byens handelsstandsforening, kan byen hurtigt blive blodfattig, hvis forstadens mange små butikker må dreje nøglen om. Og det vil gøre ondt på vinhandleren, der har haft butikken i 11 år og med to fuldtidsansatte er prototypen på den lille forretningsdrivende.

- Så bliver vi reelt set bare en gennemfartsby som så mange andre. Og det kan jo være, at det ender sådan, sukker han i butikkens vinkælder, hvor kasser med årgansvin- og spiritus ligger hulter til bulter, da Avisen.dk forstyrrer ham midt i en lageroptælling.

Og det er en tanke ansporet af internethandlens fremmarch, som Avisen.dk kan skrive onsdag. I Bagsværd kan man også mærke de nye tider. For fem år siden anså butikkerne den større naboby Kongens Lyngby, der kan lokke med det prangende Lyngby Storcenter, som den største konkurrent. I dag er netbutikker, der kan udspringe lige fra en garage i Glostrup til fjerne provinser i Kina.

- Det er jo ikke bare bygrænsen, der er din legeplads i dag. I dag spiller vi alle sammen på den internationale bane, siger Steve Stusgaard der som mange andre mindre butiksejere nu også sælger over nettet.

Men det er ikke noget, der skal tage overhånd, siger Steve, som har "det lokale i blodet" og ikke kunne drømme om at arbejde med andet:

- Det er kundekontakten, der driver mig. Og det får man simpelthen ikke ved bare at sidde ved computeren og sende pakker afsted. 

Socialkontoret af guld og sølv

Midt på det tomme Bagsværd Torv står en spritter med en Netto-pose i hånden og råber uforståelige fraser ude foran pølsevognen. Midt på dagen har S-togstationen og vejene pumpet det arbejdende folk væk fra Bagsværd, og så pibler byens skæve eksistenser ud.

Og de ville være ilde stedt uden de mange lokale butikker, fortæller Mie Svärd, der har ejet Guldsmed Kierkegaard med sin mand i otte år. 

- Vi gør jo også et enormt stykke socialt arbejde. Vi har ofte ældre kunder, eller kunder der kommer ind og har det svært, og så kan det pludselig tage 20 minutter at sælge et batteri til et ur, fordi de lige skal snakke om det ene eller andet. Og det er måske den eneste menneskelige kontakt, de får i løbet af en dag. Den form for omsorgsfulde betjening får du altså bare ikke i en storby som København og da slet ikke på nettet, fortæller Mie, mens hendes ansatte pendler mellem kassen og et arbejdsbord.

- Tager du ikke lige kunderne lidt, jeg er simpelthen ved at få stress, fordi jeg også skal skifte ur på et batteri og fikse perlekæden, siger hun og peger på en løs bunke perler på bordet.

Og så tøffer ejeren ned til kassen, Sille rejser sig søvnigt og tøffer med og stiller sig på vagt midt i butikken. Og det tager et stykke tid, før Mie kommer tilbage, for her tager tingene den tid, som de tager, og sådan skal det være.

- Vi sælger guld, sølv og en god snak, konstaterer Mie Svärd.

Storcenter uden tag

Tilbage i vinhandlen erklærer Steve sig enig i, at man skal gøre noget ekstra for at gøre sig fortjent til kundernes gunst. Selv har han efter 11 år i byen tætte forhold til visse kunder og er endda Facebook-venner med flere af dem.

- Der skal være aktivitet og liv. Kunderne skal synes, det er hyggeligt at være her. De skal have lyst til byen og være i butikkerne, siger han.

Som Avisen.dk onsdag kan skrive får landets handelsstandsforeninger dog drøje hug for at være for sløve i optrækket, når det gælder konkurrencen med internethandlen. Megen af den kritik har de dog allerede imødekommet i Bagsværd, hvor de blandt andet har en byside, en form for digital gågade, hvor man som borger kan se alle byens butikker og deres udvalg.

Derudover holder byens butikker sammen, siger Steve. Selvom nogle grangiveligt hopper over i Meny på den anden side af krydset for at købe deres vin, ser ejeren af Bagsværd Vinhandel for eksempel ikke supermarkedet som sin konkurrent. For med et tæt samarbejde butikkerne imellem, tror Steve Stusgaard, at man på bedst mulig vis kan holde internetbutikkerne stangen:

- Hvis man nøjes med at bekymre sig, så kommer man jo ikke nogen steder. Man er nødt til at forberede sig bedst muligt i stedet for bare at ligge og tude ovre i hjørnet.

Men formanden for handelsstandsforeningen er også klar over, at han muligvis kan stå ved historiens ende, når det gælder fysiske butikker. I dag har Bagsværd et spraglet udvalg af butikker, der betyder, at man kan få dækket alskens indkøb inden for bymidten: Der er en slagter, en bager, boghandler, legetøjsbutik, ostehandler og så videre.

Men hvis en af butikkerne lukker, skal man nok ikke regne med, at en ny en af slagsen popper op.

- Man skal være blåøjet for at tro, at hvis for eksempel min vinhandler lukker, så ville der åbne en ny. Så er det jo bare slut, siger Steve Stusgaard.

For selvom det går godt, og vinmanden mener, at Bagsværds butiksliv gør alt, hvad de kan for at gøre sig selv relevante og imødegå digitale konkurrenter, kan også den evigt optimistiske butiksejer med en passion for det lokale være nervøs for fremtiden.

Og nogle gange når han låser butikken af om aftenen og har sagt farvel til den sidste kunde, tænker han over, hvad Amazons ejer Jeff Bezos pønser på i sin villa i Silicon Valley. For hvis Amazon kommer til Danmark for fuld kraft, så er det ikke kun Bagsværd Vinhandel eller Kierkegaard Guldsmed, der skal ryste i bukserne.

- Jeg kan være nervøs. Ikke kun på min egen næstetips vegne, men på hele samfundets. For når et firma som Amazon kommer ind, ødelægger de jo alt for de erhvervsdrivende. Det er imponerende, det de gør, men jeg har det lokale i blodet, og det spolerer de fuldstændig.

Og så ender Bagsværd som så mange andre danske byer som en gennemfartsby som så mange andre, hvor de gamle og ensomme ikke kan få deres daglige sludder i en butik over en flaske rødvin eller et nyt batteri til uret.

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Nyheder

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen