Debatindlæg Raser over Mette F.'s pensionsforslag: "Nærmer sig en vittighed"
(Foto: Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix)

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

SOCIALDEMOKRATIET STÅR BAG den såkaldte velfærdsreform, der tvinger vores pensionsalder op i takt med den forventede længere levetid. Reformen indebærer, at de unge, der i disse år forlader tekniske skoler, pædagoguddannelser og alle andre uddannelser, skal arbejde, til de er 72.

Ude på arbejdsmarkedet griner vi alle sammen af det og laver vitser om, at der skal skabes plads til rollatorerne ude foran arbejdspladsen. Det er så grotesk at forestille sig, at en vuggestuepædagog, en sosu-assistent og en murerarbejdsmand fortsat skal knokle på, når de har passeret deres 70-års fødselsdag.

Det skræmmende og uforståelige er, at der faktisk er nogle politikere, der i ramme alvor har lavet forliget – og det mest skræmmende er, at Socialdemokratiet er med.

DET VÆKKER MISTANKE om en voldsom social blindhed i gruppeværelset på Christiansborg. Der kan ikke være mange, der selv har haft sin gang på det almindelige arbejdsmarked. For det kan vel umuligt handle om, at man 1) er så naiv at man tror, at nedslidning udsættes i takt med, at levealderen stiger, eller 2) bare er totalt ligeglade med almindelige mennesker, fordi man har sørget for at sikre sit eget seniorliv med en politikerpension, der udløses fem år før alle andres?

Socialdemokratiet har dog så meget gefühl, at de kan mærke utilfredsheden rumle, og der har nok også været brug for en vindersag i forhold til folketingsvalget.

Så et kvikt hoved fandt på valgløftet om at sikre nedslidte lønmodtagere et tidligere farvel til arbejdslivet, og der blev lavet alliancer med fagbevægelsen om at støtte op.

Det kvikke hoved var dog ikke kvikkere, end at forslaget i løbet af meget kort tid er blevet afsløret som både ualmindeligt tyndt og underfinansieret.

TRE MILLIARDER TIL at skaffe tidligere pension til nedslidte lønmodtagere nærmer sig en vittighed. Det er allerede blevet påpeget af diverse økonomiske eksperter, som påpeger, at det vil medføre ekstremt skrappe kriterier for, hvem der kan få glæde af ordningen. Det vil blive et smalt nåleøje for en lille gruppe – og ikke en redningskrans for alle de mennesker i dette land, der, indtil efterlønnen blev afskaffet, ville have trukket sig allerede i begyndelsen af 60'erne, fordi de både fysisk og mentalt er udtrættede af et arbejdsmarked med stadigt stigende krav.

Gad vide, om Socialdemokratiet reelt har troet på, at man kunne narre en hel befolkning til at tro, at man ville hjælpe nedslidte på tidligere pension – og gad vide, om man har overvejet, hvad der vil ske, når hele årgange finder ud af, at de er blevet taget ved næsen? Men måske man har satset på del-og-hersk strategi, som der allerede er taget godt og grundigt hul på i opdelingen af slagteriarbejdere og akademikere. Der er patos over retorikken, når ledende socialdemokrater taler om de nedslidte som værende gruppen med det hårdeste fysiske arbejde, mens de med lange uddannelser, som jobber ved et skrivebord, bør kunne bære de tungeste byrder. Sagen er, at man også kan blive nedslidt som folkeskolelærer og sygeplejerske, og fakta er, at langt de fleste, uanset job, bliver trætte både kropsligt og mentalt, længe før de er 70.

SOCIALDEMOKRATIET KAN VÆLGE at stå fast ved det hovedløse og fuldstændig urealistiske velfærdsforlig, som vil gøre Danmark til landet med Europas højeste pensionsalder, og som vil medføre titusindvis af førtidspensionister og ødelagte mennesker. Men Socialdemokratiet kan muligvis genvinde lidt af respekten i befolkningen ved at afblæse forliget, finde sig nogle nye alliancepartnere og genindføre en værdig og realistisk pensionsalder, så ingen skal arbejde, efter de er fyldt 67 og genindføre efterlønnen – og finansiere det ved at få skattevæsenet på benene og ved at tilbagerulle nogle af de rødvinsreformer, som har givet skatte- og afgiftslettelser til de rigeste.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News