Hver ottende sagsbehandler er blevet truet med vold

Sagsbehandlere på landets jobcentre oplever flere trusler om vold i dagligdagen, viser ny undersøgelse.

Hver ottende sagsbehandler i landets jobcentre har oplevet, at vrede borgere har truet dem med bank eller andre former for vold.

Det viser en ny undersøgelse blandt sagsbehandlere, som Ugebrevet A4 har gennemført i samarbejde med fagforbundet HK Kommunal.

1071 sagsbehandlere ansat i jobcentre og medlemmer af HK Kommunal har deltaget i undersøgelsen. De kommer selv i undersøgelsen med en stribe af eksempler på, hvordan trusler om vold påvirker deres hverdag.

Sagsbehandlerne skriver blandt andet:

"Mange borgere har truende adfærd og kommer med skjulte trusler", og "jeg er god til at trykke på alarmen og allierede mig med mine vagter, når der kommer en ubehagelig borger".

Hver fjerde sagsbehandler i undersøgelsen siger, at trusler om vold generelt er blevet et større problem inden for det seneste år.

Næstformand i HK Kommunal Mads Samsing mener, at udviklingen er "uhyggelig" og "dybt bekymrende".

- Når man dagligt bliver kaldt "naziluder" eller "dumme kælling" - sætter det medarbejderen i en vanskelig position, der er svær at håndtere, siger han til Ugebrevet A4.

Lars Peter Andersen, der er psykolog og arbejdsmiljøforsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, mener, at det kan have konsekvenser for den enkelte sagsbehandler.

- Der er en øget risiko for, at man får psykiske problemer - såsom søvnløshed, bliver bange og utryg. Man kan også få fysiske symptomer som hjertebanken og ondt i maven. Hvis det sker for tit, kan det gå ud over arbejdsglæden, siger han.

/ritzau/