Kontorassistenter, advokatsekretærer og laboranter føler sig plaget af stress. Inden for de seneste fire uger har halvdelen haft oplevelsen af at være stresset.
Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for HK/Privat blandt 2.400 af fagforbundets medlemmer.
- Det er en tikkende stressbombe, og det bør få alarmklokkerne til at ringe hos virksomhedernes ledelser, siger næstformand for HK/Privat Marianne Vind.
Arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv frygter dog ikke en eksplosion af stress.
LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere: Travlhed er ikke det samme som stress!
- 50 procent lyder af meget, men man skal også tage højde for, at begrebet stress bruges bredt, og det også kan være udtryk for, at man har travlt, siger Rikke B. Ørum, der er underdirektør og chef for HR og arbejdsmiljø.
Manglende indflydelse og dårlig ledelse
Halvdelen af de adspurgte mener, at det er arbejdet, som giver dem stress, mens 42 procent betragter det som en kombination af privatliv og job.
Mange nøjes desværre ikke med at føle sig stressede. Ifølge undersøgelsen har ni procent af de 2.400 HK'ere været sygemeldt på grund af stress i løbet af det seneste år.
HK/Privat advarer mod, at arbejdsgivernes afvisende holdning til problemet kan komme til at koste dyrt for både firmaer og medarbejdere.
- Når så mange føler sig stressede på grund af arbejdet og sammenhængen mellem arbejde og privatliv, vil det føre til langtidssygemeldinger på længere sigt. Det koster både tid og penge for firmaet. Oveni det må firmaet undvære medarbejderen, mens han eller hun er syg, siger Marianne Vind.
Ifølge HK/Privat skal årsagerne til stress findes i manglende indflydelse på arbejdet, dårlig ledelse og dårligt samarbejde.
- Hvis man ikke man kan tale med sin leder om tingene, så bliver man stresset. Ligesom dårligt samarbejde med chefen og de andre kollegaer giver et utrygt arbejdsmiljø, der kan lede til stress, siger Marianne Vind.
Travlhed bliver forvekslet med stress
Stressforsker Bo Netterstrøm bekræfter, at meget stress kan forebygges gennem god ledelse.
Men eksperten er samtidig enig med Dansk Erhverv i, at man skal passe på ikke at forveksle travlhed med reel stress.
- Vi er alle sammen stressede om morgenen, når vi er sent på den, eller når vi skal nå at hente børn i institutionen. Men her er stress snarere et udtryk for travlhed. Og det bliver man ikke syg af, siger han.
Dog er det vigtigt at sørge for at restituere, sove ordenligt om natten og slappe af i weekenderne. Ellers kan travlheden udvikle sig til reel stress, forklarer Bo Netterstrøm.
Søvnproblemer, tristhed, angst eller trykken for brystet kan være nogle af faresignalerne.
Rikke B. Ørum fra Dansk Erhverv påpeger, at ledere bør holde godt øje med faresignaler hos medarbejderne; men understreger, at det også er op til den enkelte medarbejder at sige fra, når presset bliver for stort.
Har du oplevet at være stresset inden for de sidste fire uger?
- Ja - 50 pct.
- Nej - 46 pct.
- Ved ikke - 4 pct.
Var årsagen til din stress primært relateret til arbejde eller privatliv?
- Arbejde - 50 pct.
- Privatliv - 7 pct.
- Både/og - 42 pct.
- Ved ikke - 1 pct.
Har du været sygemeldt på grund af stress inden for det seneste år?
- Ja - 9 pct.
- Nej - 90 pct.
- Ved ikke - 1 pct.
Kilde: Undersøgelse foretaget af Epinion for HK/Privat blandt 2.400 medlemmer medio marts 2015.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.