Husker du lille Jørn? Her er han i dag

Drengen Jørn fik en svær start på livet, fordi hans forældre ikke magtede at tage sig af ham. I dag er han 19 år, handicappet og skal til at klare sig selv. TV 2 sender torsdag de første to programmer om den i dag unge mand.
- Jørn er Danmarks mest berømte anbragte barn. Og alligevel er meget gået galt for ham, siger Lars Høj.
- Jørn er Danmarks mest berømte anbragte barn. Og alligevel er meget gået galt for ham, siger Lars Høj. Foto: TV2 Presse

Husker du lille Jørn? Drengen, der kom til verden som søn af en 20-årig mor og en 18-årig far, der begge havde svære problemer med misbrug og konflikter, og som slet ikke formåede at give deres barn en tryg start på livet.

Jørns første måneder blev skildret i TV 2-dokumentaren 'Er du mors lille dreng,' som i 1998 satte gang i en stor debat om udsatte børns vilkår. I dag, næsten 20 år senere, er TV 2 på vej med en ny dokumentar om Jørn, der skal til at flytte hjemmefra.

Det er fortællingen om barnet, der blev anbragt i en plejefamilie, gik i specialskole, røg ud i hashmisbrug og nu skal til at klare sig selv, uden at der er nogen til at passe på ham, fortæller tilrettelæggeren af programmet Lars Høj.

- Jørn er Danmarks mest berømte anbragte barn. Og alligevel er meget gået galt for ham, siger Lars Høj, der har fulgt Jørn, hans mor, Anni, og plejefamilie siden de første optagelser for næsten 20 år siden. 

- Det var tilfældigheder, der gjorde, at jeg kom på historien, men jeg har ikke kunnet slippe den. Jeg har fulgt Jørns liv og været med til hans konfirmation og til hans mors fire bryllupper. Og nu har jeg fulgt Jørn, da han skulle flytte på institution, siger Lars Høj.  

I den første dokumentar kunne seerne følge de første fire, afgørende måneder i Jørns liv, hvor pædagoger først forsøgte at få det unge forældrepar til at tage sig af deres nyfødte søn. Få uger efter fødslen trak drengen sig så meget ind i sig selv, at pædagogerne var bekymrede for, at Jørn kunne tage varig skade. Der gik imidlertid fire måneder, før han blev anbragt i en plejefamilie.

Da TV 2 10 år senere fortalte om Jørn, viste det sig, at han led af både autisme og ADHD. Han var blevet storebror til Mads, som var anbragt i samme plejefamilie som Jørn. Aarhus kommune havde givet drengenes mor endnu en chance for at vise, at hun kunne tage ansvaret for et barn. Det gik heller ikke, og lillebror Mads blev anbragt i plejefamilien efter halvandet år.

I den nye dokumentar møder seerne en ung mand, der gerne vil bestemme selv, men har svært ved at tage de rigtige beslutninger. I dag er Jørn bange og desperat, fortæller manden bag dokumentaren.

- Jørn opsøger narkomiljøet i Aarhus, hvor han hele tiden kommer ud i konflikter, fordi han ikke er i stand til at aflæse andre folks signaler. Han har svært ved at søge kontakt til andre mennesker, fortæller Lars Høj.

I den nye dokumentar sætter han fokus på, hvor skævt det kan gå for et udsat barn trods myndighedernes store opmærksomhed. Jørn har ifølge Lars Høj ikke udsigt til særlig støtte, når han tager de første skridt ind i det selvstændige voksenliv.

- Man har en viden, men man venter med at handle, til katastrofen er sket, siger Lars Høj.

Torsdag genudsender TV 2 de to første programmer, 'Er du mors lille dreng?' kl. 20:00 og 'Er du mors lille dreng? - 10 år senere' kl. 22:45. Den nye dokumentar 'Mors lille dreng på egne ben' bliver sendt torsdag den 18. maj klokken 20.00.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.