Hunde-elskere ved det jo godt: Nu bekræfter forskerne
Føler du, at din hund forstår dig? Så har du faktisk ret. Foto: Scanpix/Modelfoto
En ny undersøgelse bekræfter, hvad alle hundeelskere allerede ved.

Du kender sikkert situationen, hvis du har hund: Du har haft en dårlig dag, og føler dig trist. Men når du kommer hjem og giver vovse et kram, er det, som om den bare forstår dig.

Nej, det er ikke bare indbildning. En ny videnskabelig undersøgelse publiceret på videnskabssiden Biology Letters bekræfter det, som mange hundeejere allerede ved, nemlig at din hund forstår dine følelser.

Sure ansigter

Undersøgelsen viser, at tamme hunde kan afkode menneskers følelser i vores ansigtsudtryk og stemmer på en måde, der hidtil kun er registreret i aber og mennesker.

Hundene i forsøget blev præsenteret for billeder af mennesker, de ikke kendte, med forskellige ansigtsudtryk, for eksempel vrede og glade. Billederne var kombineret med stemmer, der for eksempel var vrede eller glade. I nogle tilfælde passede humøret i ansigtet og stemmen sammen, i andre tilfælde ikke.

En lang karriere som kæledyr

Hundene kiggede betydeligt længere tid på billederne, når humøret i ansigtsudtryk og stemme matchede. Det samme gjorde sig gældende, når de blev præsenteret for billeder og lyd af hunde.

Det tyder på, at hunde virkelig kan aflæse menneskers følelser, hvilket er noget andet end blot at blive opdraget til at reagere på en bestemt måde, når man for eksempel høre et vredt tonefald.

At hunde kan "læse" mennesker lige så godt som de kan "læse" andre hunde kan være et resultat af, at de har tilpasset sig et liv sammen med mennesker og derfor udviklet evnen, skriver forskerne.