Hul i lovgivning frikender spritbilist uden kørekort

Højesteret godkender, at bilist kørte med fransk kørekort uden at have generhvervet sit danske efter spritdom.
En dansk mand har fået Højesterets ord for, at det ikke var ulovligt, da han kørte med et fransk kørekort efter frakendelsestiden var udløbet, og han ikke havde generhvervet sit danske.
En dansk mand har fået Højesterets ord for, at det ikke var ulovligt, da han kørte med et fransk kørekort efter frakendelsestiden var udløbet, og han ikke havde generhvervet sit danske. Foto: Per Johansen/domstol.dk/free

- Danmark er nødt til at rette kørekortbekendtgørelsen. Vi kan ikke leve med, at det EU-direktiv ikke er implementeret.

Sådan siger forsvarsadvokat Eigil Lego Andersen til Ritzau.

Tirsdag er hans klient i Højesteret blevet frikendt for at have kørt uden dansk kørekort, som han tilbage i 2004 blev frakendt i fem år efter at have kørt spirituskørsel.

Kort tid efter, at han mistede sit danske kørekort, erhvervede han et fransk kørekort. Men han fik ikke igen et dansk kørekort.

I 2011 blev han så stoppet for at køre for hurtigt i Danmark. Han blev sigtet for at køre uden førerbevis, fordi han ikke havde generhvervet sit danske kørekort, men kun havde sit franske kørekort.

Højesteret lægger til grund for dommen, at det EU-direktiv, der handler om, at et EU-land skal nægte at anerkende et kørekort, der er udstedt i et andet land under frakendelsestiden, ikke er implementeret i dansk lovgivning.

Byretten og landsretten var ikke enige med manden i, at han efter sin frakendelsestid godt kunne køre på de danske veje med sit franske kørekort, og begge instanser fandt manden skyldig i at køre bil uden gyldigt førerbevis.

Tirsdag omgjorde Højesteret så den afgørelse og frikendte danskeren med det franske kørekort.

- EU-direktiver er rettet mod medlemslandene, og så skal landene, som er medlem af EU, implementere de direktiver i deres lovgivning, siger Eigil Lego Andersen.

- I Danmark har vi sovet lidt i timen med hensyn til den pågældende bestemmelse.

Manden havde heller ikke deltaget i det obligatoriske alkoholkursus, som man bliver pålagt at deltage i, hvis man vil generhverve sit kørekort efter en alkoholdom.

Danskeren havde ikke bopæl i Frankrig, da han erhvervede sit franske kørekort, så det burde ikke have været muligt for manden at anskaffe sig et fransk kørekort. Man skal nemlig have bopæl i det pågældende land for at få udstedt et kørekort.

Der er ikke kommet noget frem i forbindelse med sagen, der indikerer, at manden har ført de franske myndigheder bag lyset for at få kørekortet i Frankrig.

Manden fik en bøde på 500 kroner for at have kørt for stærkt.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.