Hovsa: Underskud på 155 millioner i ny praktikordning
Den nye praktikordning, der blev indgået ved trepartsforhandlingerne og trådte i kraft i år, skulle belønne virksomheder. Nu viser det sig, at ordningen kan blive dyr for alle. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Det var meningen, at virksomheder, der er gode til at oprette praktikpladser, skulle belønnes økonomisk. Men bonussen kan blive slugt af underskud i ny praktikordning.

Ordningen Praktikplads-AUB, der blev indgået som en del af trepartsforhandlingerne og trådte i kraft i år, har vist sig at være lidt sværere at regne ud end som så. Meningen er, at de virksomheder der opretter nok praktikpladser, skal belønnes, og dem, der ikke gør, skal straffes. 

Men det ser ud til at komme til at knibe med belønningen. Det skriver Fagbladet 3F.

Hvis de private virksomheders niveau af lærlinge bliver ved med at være, som det er i øjeblikket, kommer ordningen nemlig til at give et underskud på næsten 155 millioner kroner.

Det store underskud skal ifølge aftaleteksten dækkes af de virksomheder, der benytter sig af faglært arbejdskraft. Det drejer sig om 60.436 private virksomheder.

På den måde kan de virksomheder, der har mange faglærte ansat, komme til at betale en høj pris. Det overrasker ikke arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen, at ordningen ikke fungerer optimalt fra begyndelsen, så han opfordrer parterne til at få kigget på det.

- Der er kun en ting at sige til det: Når du har lavet en trepartsaftale, så må alle parterne sætte sig sammen og sige: hvordan får vi rettet det her til? Det er jo ikke hugget i sten - det må jo blive evalueret, og så må det tilpasses. For der skal jo være et beløb til at præmiere de aktive.

Søren Heisel, der er forbundssekretær hos 3F, håber, at virksomhederne ændrer adfærd og ansætter flere lærlingen, inden regnestykket bliver gjort op.

- Det er klart, at det kan virke som et problem, hvis der er for meget gulerod i forhold til pisk, således at ordningen ikke går i nul. Nu ved vi jo ikke hvordan året går, men det kunne godt se ud til at bøderne skal være kraftigere, for at betale for præmierne til dem, der gør det godt. Jeg har ikke været imponeret over bødernes størrelse, så jeg tror det er der, vi eventuelt skal rette til, og ikke på nedsættelse af præmierne, siger han.

Det er man enig i hos LO, som var med til at indgå trepartsaftalen med regeringen.

- Vi vil gerne lige se, hvordan det rent faktisk ender med at falde ud. Men hvis det ender med at være en generel udfordring, er vi åbne for at kigge på, om der skal skrues på ordningen, siger næstformand Ejner K. Holst, der følger udviklingen af praktikpladser nøje.

- Vi bakker op om, at systemet skal kunne finansiere sig selv, men det kan det jo gøre på flere måder. Hvis bøderne ikke kan finansiere bonusserne, er det jo en mulighed at sætte dem op. Men lad os nu se, hvordan det endelige resultat bliver, siger han.

Undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance har ikke ønsket at kommentere på det mulige underskud i ordningen.