Hospital til nybagt far: Betal 270 kr. for at overnatte på hospitalet

Den nybagte far Jens Christian Jerup Olsen skulle betale 270 kroner i døgnet for at overnatte på Aarhus Universitetshospital hos sin kone og nyfødte datter.
Jens Christian Jerup Olsen og "frk. Olsen" fotograferet i en lykkelig stund på Aarhus Universitetshospital.
Jens Christian Jerup Olsen og "frk. Olsen" fotograferet i en lykkelig stund på Aarhus Universitetshospital. Foto: Privat

- Det er ikke okay, at du får pistolen for panden og får at vide, at du skal betale 270 kroner, ellers kan du smutte.

Det siger Jens Christian Jerup Olsen fra Thomasminde ved Trige nord for Aarhus. Han er mildest talt sur efter han på Aarhus Universitetshospital måtte betale 270 kroner i døgnet for at overnatte sammen med sin nyfødte datter og sin hustru.

Datteren fik gulsot og kom først hjem efter en uge. Jens Christian Jerup Olsen overnattede i den uge fire gange på hospitalet, og ifølge ham havde han valget om at falde i søvn i en stol eller på en klap-ud-seng som manglede lameller.

Han forklarer til TV2 Østjylland, at udover datterens gulsot fik hans hustru en blødning og skulle overvåges og var derfor bundet til sengen. Derfor valgte han at overnatte fire gange på trods af, at familiens økonomi er ret stram og senest har været ramt af, at familiebilens motor brændte sammen.

- De nætter, hvor min kone lå der alene, måtte hun tit hive i den røde snor, og så skulle der sættes personale af. Når jeg var der, kunne jeg hjælpe, og det må være en besparelse for et hospital, at der er en far tilstede, siger Jens Christian Jerup Olsen.

Udover at skulle betale 270 kroner pr. overnatning skulle den nybagte far også betale for mad og drikke, mens han var på hospitalet. Dog kunne han snige sig til en portion havregryn om morgenen.

- Det burde være en gudgiven ret, at en far kan få lov til at være sammen med moren og det nyfødte barn. Det hører ingen steder hjemme, at jeg skal betale et gangster-gebyr for at være sammen med dem. Jeg og min kone har begge betalt vores skat, og der er ingen udgifter ved, at jeg er der. Man malker en familie, der står i en sårbar situation, siger han til tv-stationen.

Afdeling mangler penge

Aarhus Universitetshospital forklarer til TV Østjylland at fødeafdelingens økonomi er stram:

- I forbindelse med at vi skulle rejse nogle penge til en besparelse, var vi nødt til at prioritere midlerne, og det her synes vi gjorde mindre ondt end at spare på et beredskab, der i forvejen er ramt, siger ledende overlæge Janni Dalby Salvig.

Hun forklarer desuden, at fædre ikke betragtes som en ressource, der kan aflaste personalet, og at betaling for overnatning er et tiltag, der er bragt i spil for at sikre et tilstrækkeligt beredskab af kvalificeret personale.

Fædre tages som gidsler

For Jens Christian Jerup Olsen er det vigtigt at pointere, at han oplever personalet som dygtigt og at familien fik en god behandling under fødsel og indlæggelse.

- Vi betaler gerne for offentlige ydelser, men det betaler vi jo for over skattebilletten, siger Jens Christian Jerup Olsen til Avisen.dk.

- Her betaler jeg for at være i samme lokale som min kone og og min datter. Ikke for en seng. Der er ingen ekstra udgifter forbundet med mig.

- De tager fædrene som gidsel. Ingen har jo lyst til at forlade et sygt barn og en syg kone, siger Jens Christian Jerup Olsen.

Går gerne rettens vej

Jens Christian Jerup Olsens datter kom til verden 19. september og regningen for fire gange overnatning er ikke betalt. Og bliver det formentlig ikke.

- Jeg lader den bare ligge. Og hvis de er frække nok til at sende inkasso efter mig, så må vi tage den i retten, siger Jens Christian Jerup Olsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.