Hospital aflyser operationer: Kæmpe strømsvigt trækker ud
Herlev Hospital oplyser, at sygehusets nødstrømsanlæg sikrer, at igangværende operationer kan gennemføres. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv
Det er endnu uvist, hvornår strømmen vil være tilbage. Tusindvis af husstande i Storkøbenhavn er ramt.

Et omfattende strømsvigt i hovedstaden betød, at Herlev Hospital var uden strøm i fem og en halv time.

Kort før klokken 16 var strømmen dog tilbage i stikkontakterne, oplyser Radius Elnet.

Strømsvigtet betød, at lægerne har arbejdet på nødstrømsanlæg. Hospitalet har måttet udskyde operationer og henvist akutte patienter til andre hospitaler i nærheden.

- Vi har været nødt til at udsætte 12 operationer.

- Det, der sker, er, at man vurderer, hvilke operationer der er akutte og skal gennemføres, og så kigger vi på, hvilke operationer der kan tåle at udskydes i en, to eller tre dage, siger Jan Toftholm Andersen, vicedirektør på Herlev Hospital.

Fejlen indtraf klokken 10.17, og klokken 15.51 fik hospitalet strømmen tilbage.

Til trods for de udskudte operationer, mener vicedirektøren på hospitalet ikke, at patienterne vil opleve længere ventetider på grund af strømafbrydelsen.

- Så skal der en meget lang strømafbrydelse til på flere uger, før det kan mærkes på ventelisterne.

- Som det ser ud nu, så kan vi klemme dem ind på operationsprogrammet de næste par dage, så vi får det klaret - sammen med det planlagte program - inden jul, siger Jan Toftholm Andersen.

Foruden Herlev Hospital har omkring 16.000 husstande i Herlev, Søborg, Gladsaxe og Bagsværd været ramt af strømsvigtet.

Strømsvigtet opstod efter en kortslutning i en transformatorstation i Herlev.

I forbindelse med kortslutningen blev brandvæsnet tilkaldt. Dog havde sikkerhedsforanstaltningerne på transformatorstationen forhindret en brand.

- Systemet har virket, som det skulle, og vi har eftergået det hele med termiske kameraer, som kan se temperaturforskelle, fortæller Rasmus Storgaard, der er beredskabschef hos Beredskab Øst.

Dermed kunne man slå fast, at der ikke var risiko for, at der kunne udbryde brand i anlægget på grund af kortslutningen.

I første omgang lød meldingen fra Radius Elnet, at strømmen ville være tilbage inden klokken 12, men der gik altså næsten fire timer mere.

/ritzau/