Hjort afviser at fremlægge udflytningspris: Først om 14 dage
Foto: Scanpix
I et internt notat vurderer Finansministeriet, at udflytningen bliver mere end dobbelt så dyr som ventet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke på fredagens samråd i Folketinget fremlægge et tal for, hvor dyr udflytningen af 3900 statslige arbejdspladser bliver.

Regeringen har på finansloven for 2016 afsat 400 millioner kroner til flytteudgifterne, men regningen vil formentlig blive knap én milliard kroner. Det skriver Politiken på baggrund af et internt notat fra Finansministeriet.

Claus Hjort Frederiksen vil dog ikke forholde sig til det tal.

- I løbet af en 14 dages tid har vi konsolideret tallene, og så lægger vi det frem. For mig er det vigtigere, at vi kommer med det rigtige beløb, siger Claus Hjort Frederiksen.

Trods uvisheden om prisen fastslår finansministeren, at udflytningen fortsat er en vigtig politisk ambition for regeringen, fordi halvdelen af de statslige arbejdspladser i dag er placeret i København.

- Det er vigtigt, at balancen ikke bliver for skæv, og mange myndigheder kan drives lige så effektivt uden for København, hvor de er tættere på borgerne og de opgaver, som skal løses, siger Claus Hjort Frederiksen.

Samrådet er indkaldt af Enhedslistens landdistriktsordfører, Henning Hyllested, som er bekymret for, om der er afsat nok penge til udflytningen, og om det vil gå ud over den kvalitet, som myndighederne kan levere efter udflytningen.

- Det er især nogle af de små råd, som har svært ved at overkomme udgiften til flytning og de efterfølgende transportudgifter til København, siger Henning Hyllested med henvisning til blandt andet Rådet for Socialt Udsatte, som har advaret Finansministeriet om, at man formentlig må skære ned efter flytningen til Rønne.

Flere fagforeninger har samtidig meldt om modvilje hos deres medlemmer til at flytte. Det har skabt bekymring for et videnstab hos de statslige enheder, hvis erfarne medarbejdere vælger at blive i København.

Men den frygt er ubegrundet, mener Hjort.

- På mit eget område er de første stillinger slået op i Hjørring, og der har været mange kvalificerede ansøgere til de ledige stillinger. Man skal passe på med at tro, at der kun er kvalificerede medarbejdere i København, siger Claus Hjort Frederiksen og tilføjer:

- Det er vores forventning, at der efter en periode vil være fuldt funktionsdygtige statslige enheder.

Finansministeren understreger samtidig, at regeringen ikke har sat en "spareøvelse" i gang.

- Hele det her initiativ er ikke båret af et spareønske fra Finansministeriet. Det er et ægte ønske om at sikre en bedre balance i fordelingen af de statslige arbejdspladser i Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen og tilføjer:

- Det er komplekst, og vi kan ikke undgå bump på vejen, men jeg er sikker på, at vi når i mål.

Ifølge Hjort skal de 400 millioner kroner fra finansloven ses som en "medfinansiering" af flytteudgifterne. Resten skal findes inden for de enkelte ministeriers eksisterende økonomiske rammer.

Dermed åbner finansministeren med andre ord for, at der kan findes ekstra penge i de enkelte ministerier - uden at regeringen skal finde sparekniv og aktstykker frem.

/ritzau/