"Stærkt bekymrende": Hjælp til ældre rammes oftere af konkurser
Flere og flere ældre oplever, at der pludselig dukker en anden sosu op i deres hjem, fordi den hidtidige leverandør af hjemmepleje er gået konkurs. Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix.
Hjemmeplejen til ældre bliver i stigende omfang berørt af, at private leverandører går konkurs, viser nye tal. Det er netop sket i Nakskov.

Flere og flere ældre oplever, at deres private leverandør af hjemmepleje går konkurs. Over fire år er antallet af konkurser inden for hjemmehjælp steget fra tre i 2012 til 13 i 2016.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Avisen.dk har indhentet. 

Selv om vi kun er godt og vel en måned inde i 2017, har der allerede været to konkurser. Den nyeste kom i torsdags, hvor firmaet Lev-Vel Privat Godkendt Hjemmehjælp i Nakskov drejede nøglen om. Og ved årsskiftet blev OP Plejeservice ApS i nordjyske Nibe ramt af konkurs. 

Ved hver eneste konkurs går det ud over de ansatte, de ældre og kommunernes pengekasser. 

- Det er stærkt bekymrende, at vi gang på gang skal opleve, at private hjemmehjælps-firmaer går konkurs. Hver gang skaber det utryghed og frustration hos de ældre, som skal vænne sig til nye ansigter og måder at arbejde på i deres hjem, siger Dennis Kristensen, som er formand for fagforbundet FOA. 

FOA registrerer løbende konkurser inden for hjemmeplejen. Ifølge forbundets opgørelse er mindst 11.600 borgere og 1.800 ansatte blevet berørt af 43 konkurser siden 2006. 

- For de ansatte er konkurser hårde. Dels får mange af dem beskeden om konkursen og den deraf følgende afskedigelse som en meget ubehagelig overraskelse. Dels bliver de kastet ud i en situation, hvor de skal til at søge job, og der er skabt usikkerhed om deres økonomi, siger Dennis Kristensen. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Vi skal passe på

Konkurserne i hjemmeplejen er interessante, for regeringen har meldt ud, at den gerne vil have private leverandører til at overtage endnu flere opgaver fra det offentlige.

Regeringens holdning er, at det er godt, at man giver borgerne mulighed for at kunne vælge, hvem der skal levere service for eksempel til ældre eller syge. Derudover argumenterer regeringen med, at man via konkurrence mellem private udbydere kan få både billigere og bedre service. 

I sosu'ernes organisation FOA er Dennis Kristensen ikke vild med tanken om at få flere private firmaer, der skal tjene penge på at pleje pensionister. 

- Vi er skeptiske over for at bringe fortjeneste ind i centrale velfærdsopgaver, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Men når Folketinget indfører frit valgs-ordninger, og kommunerne udliciterer, er det helt afgørende, at spørgsmålet om forsyningssikkerhed, kvalitet og rimelige arbejdsvilkår har topprioritet.

- I bund og grund handler det om at få det bedst mulige ud af skattekronerne, men erfaringen med konkurser viser, at det er meget nødvendigt, at de private firmaer holdes i stram snor. Som det er nu, koster konkurser kommunekasserne og medarbejderne alt for meget.

Hårdt ramt i Aalborg

I Aalborg Kommune kan den konservative rådmand Thomas Krarup tale med om konkurser. I den store nordjyske kommune har der været fire konkurser inden for hjemmeplejen i løbet af de seneste to år.

- Det er træls for de ældre og de ansatte, når et firma går konkurs. Derfor gør vi nu også noget for at forebygge konkurser, siger Thomas Krarup, som er politisk ansvarlig for ældre- og handicapområdet i Aalborg Kommune. 

Han fortæller, at fra og med 1. april i år skal de nuværende ni private leverandører af hjemmepleje i kommunen stille med en bankgaranti.

Bankgarantien skal dække kommunens udgifter til for eksempel at leje flere biler eller indkalde folk på ekstra vagter, hvis et firma går konkurs. 

- Vi skal have bankgarantier i størrelsesordenen 100.000 til 500.000 kroner alt afhængig af firmaets størrelse, fortæller Thomas Krarup. 

I FOA Nordjylland har faglig sekretær Peter Ottosen oplevet, hvordan fagforbundet med få timers varsel har skulle tage sig af sosu'er, der har mistet jobbet som følge af en konkurs. 

- Det er virkelig træls for medarbejderne, når et firma går konkurs. Nogle af dem kommer grædende til os, når det lige er sket, siger Peter Ottosen.

Han oplyser, at nogle af FOA-medlemmerne i det nordjyske har oplevet tre gange pludselig at stå uden arbejde som følge af en konkurs.

Kontante krav

Står det til Dennis Kristensen, skal de omkring 600 private leverandører inden for ældreplejen i Danmark mødes med mere kontante krav end i dag.

- For at forebygge konkurser skal kommunerne blive endnu bedre til at stille krav til både firmaernes økonomi, ledelse og faglige indsigt, og så skal kommunerne ikke mindst føre et langt bedre tilsyn med de private plejefirmaer, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Får kommunen det, den betaler for? Er kvaliteten i top? Er de ansattes vilkår ok? Og endelig og ikke mindst: Er firmaet økonomisk velkørende?

- Vi har desværre set konkurser, hvor kommunerne ved blot at følge med i et firmas årsregnskab ville have kunnet se, at revisorerne havde tændt alle advarselslamper om, at firmaet var på direkte kurs mod konkurs.   

via Listen To News