Heunicke: Togstrækninger skal privatiseres

Arkivfoto. Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at oplyse, hvilke strækninger han har i tankerne. (Foto: Foto: Colourbox free)

Et trafikudspil fra transportministeren kommer i foråret. Udbud af jernbane og flere motorveje er centralt.

DSB skal til enhver tid kunne måle sig med de bedste, og det gøres bedst ved at sende flere jernbanestrækninger i udbud.

Det fastslår den nyslåede transportminister, Magnus Heunicke (S).

- Jeg vil i løbet af foråret invitere Folketingets partier til en forhandling om en fremtidig DSB-kontrakt. Men det er et helt centralt element, at flere jernbanestrækninger skal i udbud, siger Magnus Heunicke.

- Det er DSB også selv interesseret i.

Magnus Heunicke ønsker ikke at oplyse, hvilke strækninger han har i tankerne.

I foråret bliver udspillet mere konkret, men allerede nu har ministeren tre krav til de selskaber, der måtte byde på at drive en strækning. Det primære fokus skal være, at det er passagervenligt.

Derudover er der tre krav, der skal være opfyldt for at vinde et udbud.

- Det kan ikke være på en strækning, hvor man i forvejen har planer om at ombygge de kommende år.

- Der skal være en kontrakt med selskabet, der giver en økonomisk gulerod i modsætning på Kystbanen, hvor pengene endte i Trafikministeriets lommer, og så skal selskabet have et socialt ansvar for blandt andet at uddanne personalet, siger han.

Men DSB skal fortsat være rygraden i den kollektive trafik. Alternativet er en ideologisk visnepolitik, som den Venstre ønsker, hvor man skærer grene af selskabet og til slut er der intet træ, siger han.

Statens kontrakt med DSB om togkørsel slutter ved udgangen af i år.

Også motorvejene ønsker ministeren at udbygge.

- Hvis man tror, at det danske vejnet er fuldt udbygget, så tager man fejl. Jeg ved, hvad god vejbetjening betyder for et område og for væksten, siger han.

Magnus Heunicke ønsker heller ikke at kommentere, hvilke vejstrækninger i landet han har i tankerne.

/ritzau/