Her stikker de rigeste af: "Indtægterne i det her land er vanvittig skævt fordelt"

- Når der er steder, hvor forældrene har over 600.000 kroner efter skat i gennemsnit, så er indtægterne i det her land vanvittig skævt fordelt, siger borgmester i Langeland Kommune Tonni Hansen (SF) til Ugebrevet A4. (Foto: Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix/arkiv)

Der bliver ikke bedre råd til ny cykel til eleverne på Langeland, Morsø eller de fattigste dele af København. Derimod hagler det ned med kolde kontanter i Gentofte og Rudersdal.

Det skriver Ugebrevet A4.

Forskellen, på hvor meget forældrene til skolebørn tjener, vokser markant.

SE KORTET: HER GÅR DE RIGES BØRN I SKOLE

På de 20 skoler med de rigeste forældre, hvoraf de 19 ligger i de nordsjællandske kommuner, er forældrenes indkomst steget med 22 procent siden 2007. På de 20 skoler med de fattigste forældre er indkomsten kun steget et par procent ifølge en ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Når der er steder, hvor forældrene har over 600.000 kroner efter skat i gennemsnit, så er indtægterne i det her land vanvittig skævt fordelt, siger borgmester i Langeland Kommune Tonni Hansen (SF) til Ugebrevet A4.

Langeland er den kommune hvor forældrene har den laveste gennemsnitsindkomst.

Ser man på de 100 skoler, hvor forældrene er rigest, er halvdelen af dem privatskoler, men også i bunden af indkomstpyramiden finder man en række - primært muslimske - friskoler.

Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, kalder resultaterne foruroligende:

- Hvis vi gerne vil holde fast i, at skolen er der, hvor vi mødes på tværs, så er det her skidt. Hele tanken om, at direktørens datter og kontanthjælpsmodtagerens søn mødes i folkeskolen er ved at forsvinde, siger Mette With Hagensen.

Den stigende ulighed mellem forældre i de forskellige dele af Danmark er dog ikke noget problem for undervisningsminister Merete Riisager (LA):

- Borgere i Danmark kan slå sig ned det sted i landet, som passer dem bedst. Der er ingen, der er stavnsbundet. På samme måde skal borgere kunne vælge den skole til deres barn, som de mener, passer bedst, hedder det i et skriftligt svar fra ministeren til Ugebrevet A4.