Her finder kontanthjælpsmodtagere job
Det er i småjob, at kontanthjælpsmodtagere i høj grad får beskæftigelse. Foto: Tony Gentile/Scanpix
Grillbarer, pizzeriaer og restauranter er i høj grad der, hvor kontanthjælpsmodtagerne finder job, viser ny analyse.

Det lykkes i stigende grad for ledige på kontanthjælp at finde småjob - især på pizzeriaer, grillbarer, restauranter, i rengøringsbranchen og via vikarbureauer. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Jobbene ved pizzaovnen og i restaurationskøkkenet er dog ikke nok til, at de ledige slipper de offentlige ydelser helt. Der må fortsat suppleres op med kontanthjælp, skriver Ugebrevet A4 tirsdag.

- Men der sker noget i den gruppe, der arbejder ved siden af, at de modtager kontanthjælp, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De nye, opstrammede kontanthjælpsregler betyder, at ledige kan blive pålagt at finde mindst 225 timers ordinært arbejde på årsbasis for at undgå træk i kontanthjælpen. Landets kommuner kunne foretage de første træk i oktober 2016.

En måned efter var 9,4 procent af de jobparate kontanthjælpsmodtagere i arbejde og modtog supplerende kontanthjælp ved siden af. Blandt de kontanthjælpsmodtagere, der havde andre problemer end ledighed at slås med, var det kun 2,6 procent, der var i småjob i november i fjor. For begge grupper er der dog tale om en stigninger sammenlignet med januar 2016, viser analysen, der er baseret på tal fra Beskæftigelsesminsiteriets DREAM-register.

- Vi kan ikke direkte se, om det er som følge af 225-timersreglen, at flere kommer i småjob, men det kan det være. Hvis det viser sig, at det er første skridt ind på arbejdsmarkedet, hvor man kan blive opkvalificeret, så er det godt. Men hvis det bliver en permanent tilstand at være i småjob, så får vi et segment på arbejdsmarkedet, der ikke kommer videre, og det er jo noget andet, siger Lars Andersen til Ugebrevet A4.

Godt ni procent af de ledige kom i november i fjor i job via et af landets 1.000 vikarbureauer. Vikarbranchen har ikke set et tilsvarende billede siden krisen i 2008.

- Det hænger sammen med de generelt bedre konjunkturer, hvor der er kommet flere job, og bureauerne har fået mere travlt, siger Jakob Tietge, sekretariatsleder i Vikarbureauernes Brancheforening under Dansk Erhverv.

I restaurationernes brancheorganisation, Horesta, er der glæde over, at de ledige nu finder vej til restaurationsbranchen, som i en årrække har påpeget problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

- Vi vil rigtig gerne have dem. For os er det ikke afgørende, hvilken baggrund man kommer med, eller hvor længe man har været ledig, siger Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i HORESTA, til Ugebrevet A4.

At brancher, der hidtil har haft svært ved at skaffe dansk arbejdskraft, nu har mulighed for at få kontanthjælpsmodtagere ind, som dermed bevæger sig væk fra ledighedsstatistikken, gør beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) dobbelt-glad.

- Det er enormt glædeligt, at flere kommer i småjob, for det er vejen til fast beskæftigelse. Man får mulighed for at få nye kompetencer og for at bide sig fast eller skifte til noget andet. Småjobbene er som en trædesten ind på arbejdsmarkedet. Det, vi ser nu, er begyndende tegn på, at mennesker på passive ydelser kan rykke, siger Troels Lund Poulsen til Ugebrevet A4.