Her er offentligt ansatte dobbelt så syge som privatansatte

Det undrer ikke Frederikshavn-borgmester, Birgit S. Hansen (S), at kommunens sygefravær er højt. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

De ansatte i to af tre kommuner i Nordjylland er mere syge end landsgennemsnittet.

Når de ansatte i den private sektor i gennemsnit er syge knap syv dage om året, så er de offentligt ansatte i Frederikshavn Kommune tæt på at være syge dobbelt så længe.

Men det undrer ikke kommunens borgmester, Birgit S. Hansen (S), at sygefraværet er i nærheden af 14 dage om året.

- Hvis man for eksempel kører i hjemmeplejen og har et forkølelsessår eller lidt influenza, så skal man jo ikke tage på arbejde og smitte svage borgere. Ansatte i en daginstitution bliver også udsat for mere smitte, siger hun til TV2 Nord.

Ifølge tv-stationen topper Frederikshavns Kommune listen over sygedage i de nordjyske kommuner. 13,9 dage om året er de offentligt ansatte i gennemsnit væk fra arbejde på grund af sygdom.

I Aalborg Kommune er sygefraværet også højt i forhold til de andre nordjyske kommuner. Her er fraværet i snit 13,4 dage om året.

Her peger formand for Aalborg Lærerforening, Karsten Lynge Simonsen, på folkeskolereformen og besparelser som årsager til det høje sygefravær.

- Det er urealistisk at tro, at man kan nå nul, og det er også urealistisk at tro, at man kan nå ned på samme niveau som i den private sektor, for det er et andet klima, vi er i, siger Karsten Lynge Simonsen til TV2 Nord.

Mariagerfjord Kommune har det laveste sygefravær i Nordjylland. Her er de ansatte væk fra arbejde 11,8 dage om året.

12,8 dage på landsplan

En ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet viser, at de ansatte i landets kommuner i 2017 havde 12,8 sygedage, mens de privatansatte havde 6,8 dage i løbet af året.

Det fik på årets første dag beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) til at slå alarm:

- På en række områder er det uforklarligt, at sygefraværet er højere i den offentlige end i den private sektor på helt sammenlignelige arbejdspladser. Derfor er der et stort potentiale i at få nedbragt sygefraværet i den offentlige sektor, sagde Sophie Løhde til Berlingske.

Hun mener ikke, at man kan sige, at offentligt ansatte er mere tilbøjelige til at pjække fra arbejdet end privatansatte.

- Det tror jeg ikke, man kan sige noget entydigt om på tværs af den offentlige og private sektor. Den enkelte offentligt ansatte har et ansvar, men det er vores ansvar som arbejdsgivere at have en aktiv indsats målrettet sygefraværet, og det har vi ikke haft, sagde Sophie Løhde.

Ifølge de to ministerier bag rapporten vil en reduktion af sygefraværet med gennemsnitligt én dag frigøre ressourcer i den offentlige sektor som følge af færre udgifter til vikarer og overarbejde - svarende til 400 millioner kroner.