Henrik Dam beklager: Vi skulle have spurgt Bondo
Lærerne var vrede, da regeringen for næsten to år siden gennemtrumfede et lovindgreb med nye arbejdstidsregler. Nu beklager regeringen forløbet. Martin Sylvest Andersen / Scanpix
Det var en fejl, at regeringen ikke tog Danmarks Lærerforening med på råd, da den i 2013 satte en stopper for lærerkonflikten med et lovindgreb. Det erkender beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen efter kritik fra FN-organisation.

Det er næsten to år siden, at striden om nye arbejdstidsregler for lærerne endte med en lockout og et efterfølgende lovindgreb fra regeringens side.

Men konflikten er langt fra glemt. En ny runde overenskomstforhandlinger er netop skudt i gang, og nu erkender regeringen for første gang, at der blev begået fejl i forbindelse med lovindgrebet, som gennemtrumfede nye arbejdstidsregler for lærerne.

- Jeg erkender, at der skulle have været en konsultation med Danmarks Lærerforening, før lovindgrebet blev præsenteret for Folketinget, sagde beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) fredag på et samråd i Folketingets Kommunaludvalg.

Erkendelsen kommer efter, at FN's arbejdsmarkedsorganisation, ILO, sidste efterår kritiserede regeringens håndtering af lærerkonflikten.

Ifølge ILO var det ikke i orden, at regeringen lod Moderniseringsstyrelsen indgå i arbejdet med et lovindgreb i lærerkonflikten, mens Danmarks Lærerforening slet ikke blev inddraget i processen.

Vi skal leve op til de internationale spilleregler

Og det var en klar fejl, at lærerne på den måde blev holdt udenfor, lød det fra beskæftigelsesministeren på samrådet.

- Der er nogle spillerregler på det internationale arbejdsmarked. Dem er vi underlagt også i Danmark, og dem ønsker den her regering selvfølgelig at leve op til. Der skete en fejl sidste gang, det har vi erkendt, og så kan man jo ikke gøre så forfærdelig meget mere end det, sagde Henrik Dam Kristensen.

Beskæftigelsesministeren afviste at spekulere i, om det kunne have ændret på lovindgrebet, hvis Danmarks Lærerforening var blevet inddraget i processen.

Men selvom han erkendte problemer med proceduren, så stod han fast på, at det var det rigtige fra regeringens at gribe ind i konflikten.

- Lad mig gøre det fuldstændig krystalklart: Det, jeg beklager, var, at der ikke var nogen konsultation. I den beklagelse ligger der ikke en beklagelse af lovforslaget, lød det fra Henrik Dam Kristensen.

Vil ikke gå på glødende kul for Anders Bondo

Henrik Dam Kristensen oplyste på samrådet, at han har planlagt et møde "i den nærmeste fremtid" med formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, hvor de også får mulighed for at drøfte sagen.

- Jeg har ikke tænkt mig at gå på glødende kul, når Anders Bondo kommer forbi. Jeg konstaterer bare, at vi lavede en fejl i forbindelse med lovindgrebet. Det har ILO sagt til os, og det har jeg taget til efterretning.

- Jeg håber aldrig, at vi kommer i en sådan situation igen, men skulle vi komme det, så har vi selvfølgelig det med i baghovedet, at vi lavede en fejl den her gang, og det kommer forhåbentlig ikke til at gentage sig, sagde han.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, mener at Henrik Dam Kristensens udmelding på fredagens samråd har stor betydning for de igangværende overenskomstforhandlinger.

- Vi har hele tiden gjort opmærksom på, at det, der foregik ved overenskomstforhandlingerne om lærernes arbejdstid i 2013, var under al kritik. Og det er da vigtigt for hele det danske arbejdsmarked og den danske model, at regeringen nu erkender, at det var en fejl, at lærerne aldrig blev inddraget, da man lavede den lov, som i dag bestemmer over lærernes arbejdstid, og som i den grad har forringet skolernes mulighed for at løfte de mange opgaver og levere god undervisning til eleverne, siger Anders Bondo Christensen.

Corydon: Jeg har aldrig prøvet at være uenig med Henrik Dam

Også finansminister Bjarne Corydon (S) deltog i samrådet om ILO's rapport om indgrebet i lærerkonflikten. Og han erklærede sig på sin egen underfundige måde enig i Henrik Dam Kristensens beklagelse.

- Jeg er i den helt særlige politiske situation, at jeg aldrig har prøvet at være uenig med Henrik Dam Kristensen i noget væsentligt politisk spørgsmål. Det er en ambition for mig at ende mine dage i dansk politik på den måde, og derfor gælder det også her. Jeg er helt enig med beskæftigelsesministeren, sagde Corydon.

Det var Enhedslisten, som havde kaldt de to ministre i samråd for at få en reaktion på ILO-rapporten.