Henny var tæt på at dø: Nu får hun førtidspension
Henny Soelberg fra Fredericia fik afslag på førtidspension på trods af ingen arbejdsevne. Siden har hun fået en blodprop, og nu er hun tilkendt førtidspension. Foto: Fagbladet FOA/Søren Skarby
På trods af ingen arbejdsevne kunne Henny Soelberg fra Fredericia ikke få en førtidspension. Men nu har hun fået tilkendt førtidspension, men i mellemtiden var hun ved at dø af en blodprop.

- Jeg er helt overvældet. Nu kan jeg endelig få ro, og jeg kan få et liv igen, siger Henny Soelberg.

Ordene kommer fra Henny Soelberg. Hun er lige blevet tilkendt førtidspension af Fredericia Kommune. Det skriver Fagbladet FOA.

I juni måned blev hun ellers nægtet førtidspension på trods af, at hun levede i et smertehelvede efter fire diskusprolapser og et lændeskred. Dengang vurderede kommunen, at hun stadig kunne forbedre sin arbejdsevne på trods af, at en læge vurderede, at hendes arbejdsevne var helt væk.

- Vi vurderer, at patientens arbejdsevne er VÆK. Det gentages over for patienten, at patientens arbejdsevne er ikke-eksisterende, og heller ikke med en operation vil der være nogen arbejdsevne tilbage, skrev lægen i en vurdering af Henny Soelberg.

54-årige Henny Soelberg sendte derfor en mail til borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard (S). Han inviterede hende til møde, og gav hende beskeden om, at hun ikke ville blive sendt i arbejdsprøvning.

Her to måneder efter mødet med borgmesteren er hun blevet tilkendt en førtidspension. I mellemtiden nåede hun dog at være døden nær.

For to uger siden fik hun en blodprop i hjertet. Årsagen var stressrelateret, mente lægen. Hun har desuden fået antidepressiv medicin. En tilstand lægen tilskriver hendes tid i systemet. 

'Håber jeg kan blive mig selv igen'

Hun har været sygemeldt i halvandet år, og i maj 2016 blev hun fyret fra et mini-fleksjob, da hun kun kunne arbejde fire timer om ugen.

Hun er glad for, at hun nu har fået afklaring på sin fremtid, selvom hun gerne havde været sin sygdom foruden. 

- Jeg vil hellere arbejde fuldtid med en normal krop, end det her, siger Henny Soelberg til Fagbladet FOA.

Tiden, hvor hun har været igennem sagsbehandlingen i Fredericia Kommune, har tæret på hende, men hun ser alligevel lyst på fremtiden.

- Jeg håber, jeg kan blive mig selv igen. Jeg savner at være glad. Der er en masse, jeg kan glæde mig over i livet, men jeg har været træls at gå op ad. Og det skyldes, at det var kommunen, der afgjorde, hvordan mit liv skulle være, siger Henny Soelberg.

Hvad førtidspensionen kommer til at betyde for hendes økonomiske situation, aner hun ikke. For det er ikke det vigtige.

- Jeg er ligeglad. Bare jeg får fred og et bedre liv og en bedre hverdag, siger Henny Soelberg.