Helle Hjortlund Madsen og hendes mand har altid indrettet deres økonomi efter, at en af dem kunne blive syg eller arbejdsløs. Men de har aldrig forberedt sig på, at en af dem kunne stå helt uden løn eller støtte fra det offentlige.
Og det er præcis, hvad Helle Hjortlund Madsen gør i øjeblikket.
Den 49-årige laborant har nemlig ikke ret til sygdagpenge. Hun har fået gigt og er faldet i det, som politikerne kalder "det sorte hul".
"Det slider på familien," siger hun.
Helle Hjortlund Madsen har opbrugt sin ret til sygedagpenge efter et år på ydelsen. Hun har heller ikke ret til kontanthjælp, fordi hendes mand, der er maskinarbejder, har et job.
I lidt under et år har hun, manden og deres hjemmeboende teenager levet på en indtægt.
"Jeg gik i lang tid og håbede, at det var en fejl, at kommunen havde smækket kassen i. Jeg var jo ikke rask," forklarer den gigtsyge mor til to.
Men det var ikke en fejl.
I første halvår af 2014 vil 800 som Helle Hjortlund Madsen falde helt ud af sygedagpengesystemet. Samtidig vil mange få et markant mindre rådighedsbeløb på grund af den kontanthjælpsreform, der trådte i kraft ved årsskiftet. Desuden er tusindvis faldet ud af det almindelige dagpengesystem.
Der er med andre ord dømt smalhals i flere danske familier.
Går efter sidste salgsdato
Helle Hjortlund Madsen tør ikke røre ved sin pensionsopsparing, så familien sparer, hvor den kan.
"Min mand og jeg har ikke købt tøj, siden sygedagpengene slap op. Hvis jeg skal til fest, låner jeg en kjole af nabokonen. Vi bruger nogenlunde samme størrelse," siger Helle Hjortlund Madsen og uddyber:
"Det eneste, vi fokuserer på, er at få mad på bordet."
For at få råd til de faste udgifter må Helle Hjortlund Madsen vende og dreje kødet i køledisken.
"Jeg går efter det, der er på tilbud, fordi det er ved at overskride sidste salgsdato," siger hun.
Da Helle Hjortlund Madsen arbejdede som laborant, bekymrede hun sig ikke om, hvad der ville ske, hvis køleskabet gik i stykker, men det gør hun nu.
"Der er jo ting som for eksempel forsikringer, som vi ikke kan spare på," siger hun.
"Han er meget mærket af det"
Værst er det, at Helle Hjortlund Madsen må spare på de sunde råvarer, som hun gerne vil give sin søn, der har været på julemærkehjem. Der er heller ikke råd til sport eller andre fritidsaktiviteter.
"Han er meget mærket af det," siger hun og forklarer, at hun selv har sparet transporten væk til og fra den varmtvandstræning, der ville være god mod gigten.
"Det er forfærdeligt, at vi ikke kan tillade os noget," siger hun.
Familien har hus og bil, men huset er svært at sælge, fordi det ligger i Vestjylland, og bilen bruger Helle Hjortlund Madsens mand til og fra arbejde.
Parret har ikke fået nogen privatøkonomisk rådgivning. De forsøger sig frem, men det er ikke blevet lettere med tiden.
"Nu begynder vi for alvor at kunne mærke det. Håret bliver langt, og tøjet bliver slidt," siger Helle Hjortlund Madsen.