Hella Joof: Faglært arbejde er sexet

Hella Joof er her fotograferet ved et besøg hos "Skills City" på EUC Nord i Hjørring i december 2017. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv))

Vi har som samfund en kæmpe forpligtelse til at kommunikere, at faglært arbejde også er noget, vi forbinder med status, siger Hella Joof.

"Vi skal fortælle de unge, hvor sexede de jobs er. Og vi behøver ikke engang at lyve, for byggebranchen er totalt sexet".

Sådan siger instruktøren og debattøren med mere, Hella Joof, i et interview med onlinemagasinet Mit Arbejdsmiljø, som udgives af Videncenter for Arbejdsmiljø.

Hun mener, at det er vigtigt at anerkende og fremhæve alt det positive i faglært arbejde frem for at fokusere på manglen på arbejdskraft.

Manglen på arbejdskraft appellerer nemlig ikke til de unge, der står og skal vælge deres fremtid:

- Faglig stolthed og det at være dygtig til noget og få anerkendelse for det – det vil vi alle sammen gerne have. Derfor skal vi kaste hatten op i luften for alle de faglærte med "kloge hænder", som Mattias Tesfaye (Socialdemokratisk politiker og murer, red.) skriver om, siger hun og tilføjer:

- Vi skal fortælle de unge, hvor sexede de jobs er. Og vi behøver ikke engang at lyve, for byggebranchen er totalt sexet. Det er så specialiseret at være smed eller at kunne stå og mure en væg op eller have gang i alle mulige systemer og tegninger som elektriker.

- Og så kan man jo i øvrigt tjene gode penge på det, siger hun.

Hella Joof er med i Byggeriets Kvinderåd, som også tæller to tidligere ministre, Christine Antorini og Lene Espersen, tv-værten og livsstilseksperten Christine Feldthaus samt en række ledende erhvervsfolk fra bygge- og anlægsvirksomhederne.

Hella Joof mener, at hvis flere unge - kvinder såvel som mænd - skal tage en erhvervsuddannelse, skal vi på samfundsplan blive bedre til at anerkende det faglærte arbejde, der i en årrække har stået i skyggen af studenterhuer og videregående uddannelser.

- Vi har brugt så mange år på at bombe ind i hovedet på de unge mennesker, at de alle sammen skal gå i gymnasiet og helst have en højere videregående uddannelse, og så kan vi ikke forstå, at der ikke er tilstrækkelig søgning på erhvervsskolerne - men hvad havde vi forestillet os? Jeg synes, at vi som samfund har en kæmpe forpligtelse til at kommunikere, at faglært arbejde også er noget, vi forbinder med status, siger Hella Joof.