Administration 

Heidi nægtet førtidspension trods hjerneskade: "Vibeke Manniche har ødelagt min sag"

Heidi Mathiasen fik meningitis på grund af herpes. Hvis hun får et herpesudbrud igen, kan det været livsfarligt for hende. (Foto: Privatfoto.)

To gange har Mariagerfjord Kommune givet Heidi afslag på førtidspension. Alle læger er enige om, at hun har en alvorlig hjerneskade efter meningitis. Bortset fra Vibeke Manniche.

Artiklen er opdateret 8/8 kl. 18 med præcisering af lægeskøn om kørestol samt årstal for lægeskøn

For fire år siden blev Heidi Mathiasen pludselig ramt af meningitis. Hjernehindebetændelsen har givet hende en varig hjerneskade, og i dag kan hun ikke gå mere end syv-otte skridt uden at falde. Alligevel mener lægekonsulent Vibeke Manniche, at det kan være svært ud fra de lægelige fund helt at forstå årsagen til, at Heidi har brug for en kørestol.

Hun har kroniske smerter, og når migrænen er værst, bliver Heidi indlagt på sygehuset og får morfindrop. Men Vibeke Manniche opfordrer kommunen til at undersøge, om Heidi skulle være misbruger. Hun kan ikke se nogen lægelig begrundelse for, at Heidi får morfin.

- Før jeg blev syg, har jeg altid passet mit arbejde. Så det er ekstremt hårdt at blive beskyldt for de her ting. Hun sår tvivl om min integritet og alle speciallægernes udtalelser, siger Heidi Mathiasen til Avisen.dk.

Ingen alvorlig sygdom

Heidi Mathiasen er langt fra den eneste syge borger, der har fået sit helbred vurderet af den omstridte lægekonsulent Vibeke Manniche. Mindst seks kommuner har købt konsulentydelser af hendes virksomhed Lægeservice i perioden 2015-2016.

Mariagerfjord Kommune bruger Lægeservice til at lave lægeskøn i sager om sygedagpenge, kontanthjælp, førtidspension, fleksjob og revalidering. Uden selv at møde borgeren, skal lægekonsulenten sammenfatte og oversætte lægeattester fra de læger, der har undersøgt borgeren.

Men i sine lægeskøn, som blev skrevet i 2013 og 2014, kom Vibeke Manniche frem til en helt anden konklusion end alle de speciallæger, der har undersøgt Heidi.

"Der er ikke fundet tegn på alvorlig neurologisk eller anden alvorlig sygdom," skriver Vibeke Manniche i lægeskønnet.

Avisen.dk har læst alle Heidis lægeerklæringer igennem. De er alle enige om, at Heidi har en varig hjerneskade, og hun har fået diagnoserne 'sensibilisering af nervesystemet,' 'postviralt hjernesyndrom' og 'kronisk non-malign smertetilstand.' Alt sammen som følge af meningitis.

Avisen.dk har spurgt Vibeke Manniche, hvorfor hun ikke betragter disse diagnoser som alvorlige. Hun skriver i en mail til Avisen.dk:

"Lægeservice har af hensyn til borgerens retssikkerhed og personfølsomme oplysninger ikke mulighed for at kommentere på enkeltsager, udover at det er faktuelt forkert hvad du fremhæver fra sagen."

Hun har dog ikke ønsket at uddybe, hvilke oplysninger der er faktuelt forkerte.

Strider mod al sund fornuft

Heidi Mathiasen er blevet undersøgt af neurologer, neuropsykologer, reumatologer og specialister på to forskellige smerteklinikker. De er alle enige om, at Heidis tilstand ikke bliver bedre, og at der ikke er flere behandlingsmuligheder.

Den seneste neuropsykolog, der har undersøgt hende, skriver:

"Muligheder for udvikling af erhvervsevnen må vurderes at være på det nærmeste ophævet, dette under indtryk af omfanget af og karakteren af de kognitive forringelser, hjerneskaden har medført."

Derfor valgte Heidi i 2014 at søge om førtidspension. Men det har kommunen afvist to gange, først i 2015 og senest i juli 2016.

Lægeservice har ikke haft noget med de afgørelser at gøre. Vibeke Manniche skriver i mailen:

"Alle afgørelser omkring tildeling af sygedagpenge og andre sociale ydelser træffes alene af den pågældende myndighed, i dette tilfælde Jobcenteret i Mariagerfjord, på baggrund af samtlige foreliggende oplysninger og lægelig dokumentation i sagen, herunder alle oplysninger fra fx borgerens egen læge. Det må understreges at Lægeservice ikke har nogen autoritet i den forbindelse. Herudover sidder der en lægekonsulent fra regionen i Rehabiliteringsteamet og denne foretager sin egen lægelige vurdering ifht fx ressourceforløb, førtidspension osv.”

Alligevel er Heidi overbevist om, at Vibeke Manniches lægeskøn har haft en afgørende betydning i hendes sag.

- Det er på grund af Vibeke Manniche, at hele min sag står som den gør. Hun har ødelagt min sag, siger hun.

Heidi har anket afslaget til Ankestyrelsen og sendt en ny ansøgning om førtidspension. Hendes praktiserende læge bakker hende op og skriver til kommunen:

"Kommunen ser generelt ikke ud til at anerkende, at denne patient har en varig hjerneskade som følgevirkning af Meningitis. Denne hjerneskade er indiskutabel og lægefagligt fuldt udredt fra alle parter. Alligevel finder kommunen modsat alle andre i systemet, at patienten har mulighed for at blive erhvervsaktiv."

Han advarer også om, at det kan forværre Heidis tilstand, hvis hun bliver presset ud i et ressourceforløb.

"Denne situation er helt uholdbar og ud fra et etisk og moralsk synspunkt, bliver jeg nødt til at støtte patienten i, at der ikke er noget formål i at presse hende yderligere," skriver han.

Kunne pludselig ikke se

En uge efter afslaget på førtidspension blev Heidi dårlig og kunne pludselig ingenting se. Hun blev indlagt på Aalborg Sygehus.

- Lægerne sagde, at det var en reaktion på psykisk stress. Jeg har brug for ro, så jeg kan bruge mine sparsomme ressourcer på mig selv, min søn og min kæreste i stedet for på kommunen, siger hun.

Det er ikke kun Heidis helbred, der er på spil. Det vil også gå hårdt ud over hendes økonomi, hvis kommunen fastholder afslaget på førtidspension. I dag får hun, hvad der svarer til sygedagpenge.

Hvis hun får førtidspension, vil hun miste omkring 3.000 kroner om måneden før skat. Hvis hun kommer på ressourceforløbsydelse, vil hun til gengæld miste omkring 12.000 kroner om måneden før skat.

- Det kan vi jo ikke få til at hænge sammen. Så bliver vi nødt til at flytte fra vores hus, som vi lige har lavet handicapvenligt. At skulle til at flytte igen er helt uoverskueligt, siger hun.

Arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune, Michael Tidemand, har ikke ønsket at kommentere Heidis sag, da den endnu ikke er afgjort.

Lægekonsulenten afgør ikke sagen

Når en sagsbehandler køber et lægeskøn af en ekstern lægekonsulent, får lægekonsulenten tilstendt alle de lægelige oplysninger i sagen. Dem skal lægekonsulenten 'oversætte' og sammenfatte for sagsbehandleren.

Lægeskønnet kan have betydning for, hvorvidt og hvornår sagsbehandleren vælger at indstille en borger til fleksjob eller førtidspension.

Men det er ikke lægekonsulenten, der træffer afgørelsen. Den træffes af kommunen efter indstilling fra et såkaldt rehabiliteringsteam, hvor blandt andre sagsbehandleren og regionens lægekonsulent er til stede.

UDVID

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark