Heidi kom i job efter 20 år på kontanthjælp: Jeg fik et spark bagi
Med hjælp fra en ny sagsbehandler og en mentor fik Heidi Lilly Pedersen butiksjobbet, som hun drømte om.
Med hjælp fra en ny sagsbehandler og en mentor fik Heidi Lilly Pedersen butiksjobbet, som hun drømte om.
Med hjælp fra en ny sagsbehandler og en mentor fik Heidi Lilly Pedersen butiksjobbet, som hun drømte om. Foto: Privat

Når 38-årige Heidi Lilly Pedersen sætter sig ved kassen i supermarkedet Rema 1000 i Hjørring, er hun en stolt kvinde. Stolt af at have et job. At høre til blandt gode kolleger. Og ikke mindst: Stolt af at være en rollemodel for sin teenagedatter. 

Sådan har det nemlig ikke altid været. Som 18-årig kom Heidi Lilly Pedersen på kontanthjælp. Der var ingen derhjemme, som opfordrede hende til at tage en uddannelse. Siden fulgte et utal af kurser, aktiveringsforløb og virksomhedspraktikker. Det meste var 'spild af tid,' konstaterer den nordjyske kvinde i dag. At producere perlearmbånd på et kreativt værksted bragte hende ikke nærmere arbejdsmarkedet.

Der skulle gå næsten 20 år, før Heidi Lilly Pedersen mødte den rigtige sagsbehandler og en meget energisk mentor i Hjørring kommune. De to kvinder blev afgørende for, at hendes liv tog en ny drejning. 

 - Den nye sagsbehandler var den første, der spurgte mig, hvad jeg gerne ville. Jeg svarede, at jeg gerne ville arbejde i butik. Hun sagde også, at jeg skulle lære at sige fra, når der var noget, jeg ikke ville. Også selv om jeg måske kom til at gøre det alligevel. Det var helt nyt for mig, fortæller Heidi Lilly Pedersen.

Hun er en af de 600 kontanthjælpsmodtagere og tidligere sygemeldte, der er kommet i job eller uddannelse som resultat af Hjørring kommunes nye beskæftigelsesstrategi. Den går ud på at fokusere mere på den enkelte borgers behov og finde individuelle løsninger, der kan bane vejen til job eller uddannelse.

Heidi Lilly Pedersen forlod kontanthjælpsstatistikken til fordel for et fleksjob for et år siden. Med hjælp fra sagsbehandleren og en mentor, som begge forstod, at hun efter en svær depression og en periode med angst ikke kunne holde til at arbejde på fuld tid. Løsningen blev i første omgang en række psykologsamtaler, som var med til at ruste Heidi Lilly Pedersen til at træde ind på en arbejdsplads. 

- Mentoren gav mig et ordentligt spark bagi. Hun opgav mig ikke, men ringede til mig og pressede mig. Hvis jeg ikke var mødt på arbejde, mindede hun mig om, at jeg havde kolleger at tage hensyn til. Hun sagde, at det ikke nyttede bare at blive væk fra arbejde. Sådan fungerer arbejdsmarkedet ikke, sagde hun, men det vidste jeg jo ikke, siger Heidi Lilly Pedersen. 

Faktisk var for meget fravær ved at koste hende jobbet i Rema 1000. Chefen tøvede med at beholde hende.

- Min chef sagde: Hovedet siger nej, men hjertet siger ja. Og så fik jeg lov at blive. Hans bemærkning ramte mig lige i hjertet. I dag gør jeg alt for at komme på arbejde, husker Heidi Lilly Pedersen. 

I dag arbejder hun tre timer tre dage om ugen og gør sig tanker om måske at gå op i tid.

- Jeg har det fantastisk. Jeg har fået mere energi, jeg hører til et sted, og jeg kan sige højt, at jeg har et arbejde. Jeg tror faktisk også, at min datter er stolt af sin mor i dag, erklærer Heidi Lilly Pedersen.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.