Administration 

Har svindlet, taget stoffer og været hjemløs: Nu vil Steen være politiker

Henter afspiller ...
Steen var misbruger, svindler og hjemløs. Nu vil han ind i politik. Foto: Maria Jeppesen

Steen Rosenquist er tidligere kriminel, stofmisbruger og hjemløs. Nu stiller han op til kommunalvalg.

63-årige Steen Rosenquist bliver muligvis den første tidligere hjemløse til at få en plads i dansk politik. 

Han stiller op til kommunalvalget i Glostrup for Enhedslisten. Og hans navn er højt placeret på den lokale partiliste, når vælgerne den 21. november skal sættes deres kryds i valgboksen. 

Steen Rosenquist vurderer selv sine chancer for gode. Han tror på, at folk vil stemme på ham, selvom hans baggrund er noget broget. 

Han er tidligere stofmisbruger, har siddet i fængsel for bedrageri, stjålet fra sin familie og så har han boet på gaden i 12 år.

Men den hårde baggrund er en fordel i politik, mener Steen Rosenquist, der kom ud af sit stofmisbrug som 50-årig. 

Flere boliger og bedre tilbud til udsatte

Hvis han bliver valgt ind, vil han kæmpe for flere boliger til unge og socialt udsatte. Og så vil han have flere tilbud til folk på kanten af samfundet. 

- I dag er der ikke er lydhørhed over for hjemløse, stofmisbrugere og udsatte i det hele taget. Vi bliver ikke hørt. Alle de tilbud, der var før i tiden, de er blevet sparet væk, siger Steen Rosenquist.

Han mener, at de udsatte skal have støtte og opbakning i stedet for straf. 

Fakta: I 2017 er der der optalt over 6600 hjemløse i Danmark
- Forsknings- og analysecentret VIVE

- De skal lave noget med deres hænder. Male eller sy perler, lave noget i træ, lave en knallert eller lappe en scooter. Det er meget vigtigt, at man har noget at tage sig til. Uden arbejde, så går det jo galt. Man skal have noget at foretage sig, lyder det fra Steen Rosenquist. 

Skruer vi tiden tyve år tilbage var tanken om at skulle gå ind i politik helt urealistisk for ham. På det tidspunkt var han på et absolut lavpunkt i livet. 

Tryg barndom 

Han var netop begyndt at stjæle penge fra sin familie for at få råd til at betale de stoffer, han var blevet afhængig af endnu engang. Hans udseende bar tydeligt præg af at bo på gaden, og han kunne ikke længere snyde folk med falske checks. 

- Jeg var dybt flov. Jeg kunne ikke se nogen i øjnene. Jeg kunne ikke være i mig selv. Jeg var klam at se på. Hvis jeg mødte mig selv, så ville jeg fandeme ikke kunne lide mig, fortæller Steen Rosenquist til Avisen.dk. 

Vi sidder hjemme hos ham i handicapboligen i Glostrup. Omgivet af planter, kobbertøj, nips og et par Hus Forbi-aviser.

Udenfor på opgangen står hans handicap-scooter og rollator. Steen Rosenquist fortæller om, hvordan han der er opvokset i et kærligt hjem og havde en tryg barndom på Amager endte som kriminel stofmisbruger. Og om hvordan han kom på ret køl igen. 

Det hele begyndte, da han som 18-årig er i lære som blikkenslager og kom ud for en arbejdsulykke. 

Afhængig 

- Jeg skulle åbne en port, hvor der var opstillet et stort jernstativ opad. Jeg nåede heldigvis at rykke mig tilbage, ellers havde stativet kløvet mig lige over. Men jeg fik ikke fødderne med og knuste fuldstændigt min venstre storetå.

- Det gik ud over balancen. Så jeg måtte ikke arbejde på stiger og tage og sådan noget. Og det var jo det, jeg ville. Jeg ville være kobberblikkenslager, ligesom min morfar var. Det var det, jeg var god til. Så det hele braste bare fuldstændigt sammen for mig der. 

Oven i hatten betød ulykken, at Steen Rosenquist skulle igennem stribevis af operationer. Han havde konstant ondt og fik store mængder smertestillende medicin. 

Efter tre og et halvt år med operationer, lykkedes det lægerne at få klippet nogle nerver over, så der næsten ingen smerter var tilbage i foden. Men nu var der kommet et afhængighedsproblem. 

- Jeg var blevet morfinist. Men det tog man ikke højde for. Jeg var 22 år.

Jeg brænder rigtig meget for, at vores stemmer skal blive hørt. For der er rigtig mange gode stemmer og rigtig mange gode ressourcer i os. Der er også mange, der ikke ved, de har dem og skal finde dem. Og det er her tilbudene kommer ind, fortæller Steen Rosenquist om social udsatte. Foto: Maria Jeppesen

Steen Rosenquist havde fået metadon og ketoganer som smertestillende medicin, men var ikke selv klar over, at han var blevet afhængig af de stærke lægemidler. 

Han gik til sin læge, fordi han følte sig skidt tilpas på grund af abstinenser, men fik besked på, at det ville gå over af sig selv. 

I mellemtiden var Steen Rosenquist, der var sygemeldt fra arbejdet, begyndt at hænge lidt ud på gaden. 

- Jeg havde rodet mig ud i nogle bekendtskaber, der ikke var lige så gode. Jeg vidste godt, de drak en masse bajere, men ikke at de var stofmisbrugere. Men det var de så.

- En af dem siger så en dag til mig: 'Du har abstinenser, Steen'. Men det afviste jeg, for jeg drak jo ikke bajere. Min kammerat fortalte så, at man også kunne få abstinenser af medicin. 

- Og så fik jeg nogle piller af ham. Da de var væk, måtte jeg på gaden og købe nogle. Og sådan startede det.

Tyveri 

Steen Rosenquist fik en erstatning på 150.000 kroner efter arbejdsulykken. Han brugte alle pengene på stoffer.

- Jeg købte ketoganer. Men på et tidspunkt var der bare ikke flere af de der piller på gaden. Eller også blev de holdt tilbage, for der var kommet noget andet. De her paki-piller (morfinpiller fra Pakistan, red) og de skulle simpelthen fixes med nål, siger Steen og slår med lange- og pegefinger mod underarmen.

I starten var han ikke meget for det med nåle. Til sidst overgav han sig og fik en af kammeraterne til at stikke kanylen i armen. Da kammeraterne af den ene eller anden grund ikke længere var der, begyndte han selv at stikke sig med nålen. 

- Da pengene fra erstatningen var brugt op, jamen så gjorde jeg som alle andre. Jeg gik ud og lavede butikstyveri. Jeg stjal alt fra kaffe til kongeligt porcelænsfigurer. Vi var i Rødovrecentret, der var vi rigtig grove. Vi kylede bare en masse varer ned i indkøbsvognene og gik vores vej med dem uden at betale. Det var vanvittigt. Helt vanvittigt.

Da Steen Rosenquist var 25 år mødte han en kvinde og forelskede sig. Hun var alkoholiker. Men sammen tog de en kold tyrker og det lykkedes Steen Rosenquist at slippe ud af sin afhængighed. For en stund. 

Svindel 

- Vi flyttede til Ishøj og blev gift. Jeg fik mig et fedt arbejde som langtidschauffør og tjente enormt mange penge. Fik mange kontakter til firmaer som havde brug for transport.

Tilværelsen så lys ud for Steen Rosenquist. Han investerede i en lille varevogn og lastbil med kran på. Så startede han sit eget vognmandsfirma, hvor han kørte med stål og jern. 

Det gik så godt med firmaet, at han måtte ansatte en ekstra chauffør. Han fik råd til at købe hus i Greve med swimmingpool i haven. Han stod på det tidspunkt for at betale alle regningerne, da han var den eneste, der arbejdede.

Steen Rosenquists hustru var som 18-årig blevet opereret i underlivet for kræft, og kunne derfor ikke få børn. Det gik hende meget på, og Steen Rosenquist beskriver hende som psykisk sårbar. 

Men med tiden begyndte hun at få det bedre. Hun blomstrede op. 

- Hun ville ikke længere gå derhjemme. Hun ville ud og se noget og begyndte at arbejde. Og der begyndte hun at forandre sig. Vi rykkede os simpelthen fra hinanden. Hun blev selvstændig, og nu var det lige pludseligt ikke mig, der skulle stå for alting. Der røg noget ansvar fra mig. Hun begyndte at gå ud med kollegaerne og få interesser. Det havde jeg skidesvært med. Så jeg begyndte at dykke ned i nogle små pilleglas.

Steen Rosenquist fik kontakt med en pensionist, som han af og til lavede noget havearbejde for. Pensionisten kunne skaffe ketogan-piller. 

- Og dem gav han videre til mig. Jeg kunne få et glas med 100 piller bare for at grave nogle kartoffelplanter op i hans have. Og så startede det igen. Jeg gik og trøstede mig med pillerne, når konen ikke var hjemme.

- Det tog overhånd. Og det kostede mange penge. Til sidst døde ham pensionisten, så jeg skulle ud og skaffe pillerne andre steder fra. Jeg var blevet hooked. Først røg den ene bil. Og jeg kunne ikke betale løn til ham den ene, jeg havde ansat. Og så måtte jeg sælge den anden bil. Så var der terminen, der ikke blev betalt for huset. Og så opdagede konen, at den var helt galt.

Steen Rosenquist var på det tidspunkt i midten af trediverne, og han var blevet afhængig af stofferne igen. Huset røg på tvangsauktion og parret måtte flytte i lejlighed. Steen Rosenquist begyndte at lave svindel og bedrageri med falske checks for at få råd til sit misbrug.

Hjemløs 

Ægteskabet gik i stykker. 

- Min kone var helt ødelagt af, at jeg gik og ødelagde mig selv. Vi blev enige om at skilles. Jeg pakkede en rygsæk, og så gik jeg. Jeg opdagede faktisk ikke, at jeg var hjemløs, de første to-tre år, for der boede jeg hos venner og bekendte. Og så gik der mange år i det misbrug. Faktisk 25 år sad jeg fast i det lort.

Steen endte med at bo på gaden. 

Fakta: 4 ud af 5 hjemløse er enten psykisk syge eller har et misbrug
- Forsknings- og analysecentret VIVE

- Jeg har sovet rigtig mange steder. Kældre, opgange, skralderum, rigtig meget på offentlige toiletter på stationerne. Jeg boede i rigtig lang tid på Vanløse Station.

Indimellem lavede han bedrageri, så han havde råd til at leje et værelse et par måneder, indtil pengene slap op igen.

Mange år gik med at snyde penge ud af folk, så kan kunne købe stoffer. 

- Da jeg var i starten af 45, var jeg meget tæt på at opgive. Jeg var så ussel at se på, at jeg ikke længere kunne gå ud og lave butikstyverier og falske checks. For alle vidste sgu godt, at de ikke kunne stole på mig. Jeg lignede jo en, der boede på gaden og var på stoffer. Og det var jeg jo også.

- Men alle de ting imod mig, kunne jeg lige pludselig ikke lave penge. Og det skulle jeg jo have. Jeg overvejede rigtig meget, hvad gør jeg nu, Er jeg derude, hvor jeg skal til at lave indbrud i folks hjem eller slå folk ned på gaden eller gå ind i en bank og lave røveri. Det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til.

Steen Rosenquist fandt en anden måde at skaffe penge på. 

- Jeg har en meget kærlig familie. Har altid haft det. Så det gik ud over dem. Jeg stjal fra min far og mor, jeg stjal fra min mormor, jeg stjal fra min lillebror og min moster. I dag er jeg glad for, at jeg tog den beslutning. For jeg har haft mulighed for at betale alt tilbage. Og det har jeg gjort. 

Fakta: Af de hjemløse er 75 pct. mænd og 25 pct. kvinder
- Forsknings- og analysecentret VIVE

I 12 år hutlede Steen Rosenquist sig igennem tilværelsen som hjemløs stofmisbruger. Men så klappede fælden. Politiet kom, og han røg i fængsel for økonomisk kriminalitet og tyveri. 

Men så trådte hans forældre til. 

- De kom og sagde: Det her, det går sgu ikke, Steen. Hvad kan vi gøre for at hjælpe dig?

Steen Rosenquists forældre købte en lejlighed i Glostrup, som han fik lov at leje. Han fik hurtigt tilkendt førtidspension på grund af betændelse i bugspytkirtlen og asbestose, som han fik som blikkenslagerlærling. 

Stofmisbruget var der dog lidt endnu. Men da faren et par år senere ligger på dødslejet, afgiver Steen Rosenquist et løfte. 

Hjælper andre 

- Inden han dør, lover jeg, at jeg vil være der og passe på min mor. Og lige dér, der var det som om, der skete et eller andet ved mig. Jeg havde påtaget mig et ansvar. Og det var faktisk det, der skulle til for at få mig helt ud af stofferne.

Da Steen Rosenquist fyldte 50 år, var han helt ude af sit misbrug. Han kastede sig over foreningslivet og opdagede, at han rent faktisk kan hjælpe andre social udsatte. 

De sidste 13 år har han været aktiv i Sammenslutningen af Værestedsbrugere i Danmark (SVID) og de Hjemløses Organisation, Sand, hvor han har siddet på landsformandsposten. 

- Jeg er ked af, min far aldrig nåede at opleve mig på ret køl igen. Men har heldigvis stadig min mor, fortæller Steen Rosenquist, der står foran billedet af moren på Amager-hylden. Han giver sine forældres kærlighed skylden for, han kom ud af sit misbrug. Foto: Maria Jeppesen.

Men nu gælder det lokalpolitik. For Steen Rosenquist kan ikke lade være med at hjælpe de svage i samfundet. 

- Når jeg hører, de unge står og ryger hash nede i cykelkælderen, så kører jeg ned og ser, om det er rigtigt. Når jeg hører, der er nogle mennesker, der sover i deres bil, fordi de er hjemløse, så kører jeg hen og taler med dem. Jeg spørger, hvordan de er havnet der, hvad situationen er og hvad vi kan gøre.

- Og det er det samme, jeg hører igen og igen. Der er kommet nedskæring på nedskæring på nedskæring, kontanthjælpen bliver sat ned og der bliver stillet krav om 225-timers arbejde, som man ikke kan leve op til, fordi man har skavanker, er i et misbrug eller i noget sygdom.

DE SKÆVE KANDIDATER

Kommunalpolitik er ikke forbeholdt midaldrende mænd med mellemlang universitetsuddannelse. Avisen.dk har mødt kandidater til kommunalvalget, der skiller sig fra mængden, og bringer portrætter af dem forud for valget 21. november 2017.

UDVID

mand smiler
Kendte

Venner-stjerne er død

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere