Debatindlæg Malerformand: Har Løkke opgivet de danske arbejdere?
Foto: Malerforbundet

Formand i Malerforbundet.

ENDNU ENGANG LEFLER Lars Løkke for arbejdsgiverne. Det viser dagens udspil fra regeringen om at gøre det lettere for virksomheder at lokke udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Samtidig virker han til at være fløjtende ligeglad med lønmodtagere og de unge, der er på vej til at blive lønmodtagere herhjemme.

Regeringen er – med god grund – bekymret for, at vi i fremtiden kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft. For det gør vi givetvis. Og det er især i byggebranchen, at vi om små ti år kommer til at mangle hænder. Men løsningen er da ikke bare at hente udenlandsk arbejdskraft. Vi har stadig ledige hænder herhjemme! Og mangler de ledige kvalifikationer, så handler det om at hjælpe dem med videre- og efteruddannelse. Ikke at erstatte dem med asiatere, australiere og amerikanere.

OG SÅ HÅBER JEG da ikke, at regeringen fuldstændigt har opgivet at få flere unge til at få en erhvervsuddannelse? I så fald virker det tåbeligt, at de netop har fremlagt et udspil, der skal lokke flere drenge og piger ud på erhvervsskolerne.

Hidtil skulle udenlandske lønmodtagere uden for EU tjene mindst 35.000 kroner om måneden – Nu vil regeringen sætte beløbsgrænsen ned til 27.500 kroner. For det skal gøres nemmere for virksomhederne at hente udenlandsarskraft. Her vil jeg bare sige: Virksomhederne har arbejdskraft - hvis de dog bare gad tage deres ansvar på sig og oprette praktikpladser til de mange tusinde unge, der står klar til at gøre deres indtog på arbejdsmarkedet.

DANSK INDUSTRI hylder naturligvis forslaget fra Løkke, som de vil bruge til at hente faglærte arbejdere fra blandt andet Mexico, Kina, Indien og Thailand. Imens kan danske faglærte sættes bag i køen. For hvad sker der, når opsvinget stopper? Når der ikke længere er godt gang i byggeriet, som vi har oplevet de seneste år? Så skal faglærte i endnu højere grad konkurrere med udenlandske faglærte.

Helt grundlæggende mener jeg, at man i første omgang skal sørge for, at der er fair muligheder for at danske lønmodtagere og unge får en fod ind på arbejdsmarkedet.

Og det kræver bedre muligheder for efteruddannelse, flere ressourcer til erhvervsskolerne og klokkeklare krav til virksomhederne om, at de tager deres ansvar alvorligt og opretter flere praktikpladser.

PROBLEMET ER desværre nok, at vores nuværende regering har glemt, hvilket land vi lever i. Danmark er et velfærdssamfund. Vi er solidariske og vi hjælper hinanden. Men det er som om, den eneste værdi for regeringen er vækst. At mennesket kun har værdi, hvis de kan bidrage til denne vækst. Vi skal knokle på arbejdet – og vi skal knokle mere og længere. Falder man ud af arbejdsmarkedet, bliver man straffet økonomisk.

Det er ikke det Danmark, jeg kender. Her hjælper man hinanden.  Og her skal man ikke nedslides fuldstændigt af arbejdet.

Lars Løkke benyttede sig af gårsdagens åbningstale i Folketinget til at hylde afdøde Kim Larsen – Men tragisk nok går hans politik stik imod det berømte Larsen-citat: ”Hvad skal en regeringen gøre godt for, hvis det ikke er for at hjælpe de svage. De stærke skal sgu nok klare sig.”

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.