Handicappede Kasper nægtes førtidspension: Må leve for 300 kr. om ugen
22-årige Kasper Rasmussen fra Haslev kan ikke få førtidspension og sendes i stedet ud i praktikforløb. Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (th.). Foto: Iris/Ritzau Scanpix/modelfoto/DH pressefoto
Cirka 60 procent færre personer med handicap får i dag førtidspension i forhold til før førtidspensionsreformen i 2013.

Det er blevet sværere for handicappede at få førtidspension end tidligere. Det viser en undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer (DH).

DH har beregnet tal fra Ankestyrelsen for 27 udvalgte handicapgrupper. Og beregningerne viser, at i de fire år op til førtidspensionsreformen i 2013 fik godt 28.000 personer med handicap førtidspension. Siden er tallet faldet til godt 11.000.

En af dem, som ikke kan få tildelt førtidspension, er 22-årige Kasper Rasmussen fra Haslev. Han fortæller til TV 2, at Faxe Kommune har sendt ham ud i en række praktikforløb. Uden succes:

- De giver mig alt for mange opgaver, og så bliver jeg forvirret og glemmer, hvad jeg skulle. Og så bliver jeg ked af det og stresset, fortæller han.

Hans læge beskriver ham som svært handicappet og psykisk præget af udviklingshæmning, autistiske træk og mental retardering, skriver TV 2.

Kasper Rasmussen skal alligevel deltage i et såkaldt ressourceforløb, hvor han løbende bliver sendt i praktikforløb, som ikke holder længe.

300 kroner til det hele

For at få den nødvendige hjælp i dagligdagen bor Kasper Rasmussen i et botilbud i Haslev. Og i kraft af, at han ikke kan få førtidspension, har han blot 300 kroner om ugen til mad og andre fornødenheder.

Ifølge formand for DH, Thorkild Olesen, er det åbenlyst, at der er noget galt med systemet, som han mener har et ensidigt fokus på ressourceforløb:

- Der er nogle mennesker, som ikke skal slæbes igennem det her system, før de skal have førtidspension. Det bliver de nu, og det er ikke hensigtsmæssigt. Der er for lidt fokus på, at man også kan tro på det, som læger, psykologer og sundhedsfagligt personale siger.

Iben Nørup, forsker ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, siger til tv-stationen, at nogle ender med at hænge i systemet i uafklarede situationer i rigtig mange år. Det kan have store store konsekvenser, hvis man i forvejen er syg:

- Der er selvfølgelig nogle psykiske følgevirkninger af det: At de ikke ved, hvordan deres liv ser ud om to år eller blot et halvt år frem.

Sidst Kasper Rasmussen fik afslag på førtidspension var i 2016, men nu vil familien søge igen.