Kimchi, ramen, mochikager og hotpots.
Lyder de navne bekendt, er du højst sandsynligt en af de danskere, for hvem det asiatiske køkken har vundet indpas hos de senere år, og det er der ikke noget at sige til. Det er sundt, nemt at gå til og så er de stærke krydderier, de grøntsagsbaserede retter og de friske krydderurter et godt supplement til det mere kødtunge, danske køkken.
Det var blandt andet de omstændigheder, der spillede ind, da den aarhusianske iværksætter tilbage i 2019 tog beslutningen om at stifte Pandasia.dk, som på rekordtid er blevet et af Danmarks førende asiatiske onlinesupermarkeder, uden hverken at have erhvervsdrivende eller købmandsskabserfaring med sig i bagagen.
Nogen anseelig startkapital havde han heller ikke at gøre godt med, men med hans store passion for asiatisk madkultur og kogekunst, var han fast besluttet på at komme de frustrationer til livs, som han oplevede blandt mange af sine venner og bekendte.
I starten var Pandasia.dk bare en container i haven. Nu er det et kæmpe lager og 14 ansatte. Foto: PR
- Det kunne eksempelvis være at man ikke bor i nærheden af en asiatisk købmand, så det er begrænset, hvor meget asiatisk mad, man kan lave i sit eget hjem. Og når man så endelig træder ind i et asiatisk supermarked står det hele på fremmedsprog, og supporten og rådgivningen kan til tider være begrænset, smiler AnhDu Vu.
Han stiftede derfor Pandasia med det ganske klare formål at have fokus på personlig rådgivning og at guide kunderne indenfor det enorme produktsortiment som Asien tilbyder, og for AnhDu har webshoppen altid været mere end bare en almindelig webshop.
Deler kulturtraditioner med brugerne
- Det er en social platform med et kulturelt fundament, oplyser AnhDu, der med sin vietnametiske baggrund deler fortællinger, kulturtraditioner og autentiske opskrifter fra Asien, og en del af virksomhedens brandingstrategi er, at give kunderne mulighed for at gøre det selvsamme på sociale medier, hvor de via hashtags ligeledes kan dele deres egne fortællinger, opskrifter og indkøb.
- For mig handler det om at inspirere andre til at bruge tiden på at lave asiatisk mad og der findes næsten ikke noget bedre end når vores kunder tagger os i de måltider, som de har lavet med vores opskrifter. Det er en kæmpe ære for mig at være med til at formidle og tilgængeliggøre asiatisk madlavning, fortæller AnhDu Vu.
Pandemien gav et skub
Mens andre virksomheder måtte tænke i nye baner og lære at navigere i en ny virkelighed, da Danmark som følge af Covid-19 i 2020 lukkede ned, stod AnhDu med en blot tre måneder gammel virksomhed, der pludselig fik langt mere opmærksomhed end han kunne have drømt op.
Restauranterne holdt lukket og danskerne begyndte i høj grad at dyrke kogekunsten derhjemme, hvilket var en enestående mulighed for Pandasia, der hurtigt fik gang i webshoppen.
- Lige efter nedlukningen væltede det ind med bestillinger og vi måtte hurtigt melde udsolgt på flere af vores mest populære varer. Det første, lange stykke tid havde jeg arbejdsuger på 80 timer, hvor jeg kun holdt et par timer fri for at spise eller sove. Kundernes forventninger til forretningen blev nødt til at blive indfriet, så der var en chance for, at de ville besøge webshoppen igen, siger AnhDu Vu.
14 medarbejdere og en millionomsætning
På de blot knap tre år som Pandasia har eksisteret er AnhDu Vu gået fra at have en passion, en god idé og en lille container i baghaven, hvor de mange dagligvarer stod opmagasineret, til nu at have 14 medarbejdere under sig og tre flytninger bag sig: senest for ganske nyligt, hvor Pandasia rykkede ind i deres hidtil største lagerlokaler.
- Det er en kæmpe ære for mig at være med til at formidle og tilgængeliggøre asiatisk madlavning, fortæller AnhDu Vu. Foto: PR