Administration 

Haarder: Kritisk at så mange unge bliver politikere uden arbejdslivserfaring

75-årige Marianne Jelved, 68-årige Holger K. Nielsen, 74-årige Bertel Haarder og 72-årige Mogens Lykketoft er gråt guld i dansk politik. Flere af dem oplever, at der er en forventning i dansk politik om, at man stopper, når man kommer op i 60'erne. (Foto: Foto: Andreas Beck.)

Fire politiske veteraner advarer om, at sammensætningen af det danske folketing bliver stadig mere skæv. Det er farligt, at mange unge akademikere anser folketingsarbejde som en karrierevej mere end et politisk kald, mener nestorerne.

Alder er blevet et karrierestop i dansk politik. Er man i folkepensionsalderen, kan man godt glemme alt om ministerposter. Erfaring er ikke længere i høj kurs hos partilederne og unge ambitiøse folketingsmedlemmer.

Det er oplevelsen hos politiske veteraner som SF’s Holger K. Nielsen, venstremanden Bertel Haarder, socialdemokraten Mogens Lykketoft og den radikale Marianne Jelved.  

- I forhold til andre lande er der kommet en ungdomskultur i dansk politik. Folk kommer tidligt ind i politik, og går tidligt væk fra politik. Der er ikke nogen Bernie Sanders, der stiller op herhjemme, og hvor du i USA oplever stor kampgejst hos politikere over 70 år, ser du det slet ikke herhjemme, siger Holger K. Nielsen.

Overordnet set er stemningen i dansk politik, at når man er fyldt 65 år, er det tid til at gå af.
Holger K. Nielsen, SF.

Ved det kommende folketingsvalg genopstiller den 68-årige SF-politiker og tidligere minister ikke. Det er hans helt egen beslutning, men han lægger ikke skjul på, at han indirekte har oplevet aldersdiskrimination som folketingspolitiker i takt med, at tindingerne er grånet.

- Der er sådan en forventning – og det har der også været omkring mig – om, at det er på tide at træde tilbage, når man har siddet i så mange år.

- Jeg synes jo, at det er fint, at der er erfaring i et parti, men overordnet set er stemningen i dansk politik, at når man er fyldt 65 år, er det tid til at gå af, fastslår Holger K. Nielsen, der første gang kom i Folketinget i 1981.

Artiklen fortsætter under videoen.

Fyret som minister

Også Bertel Haarder advarer om, at det danske Folketing nødig skulle blive et slags ungdomsparlament. 

- Der er en ubegrundet og mærkelig forventning om, at når man nærmer sig 70 år, skal man vist til at trække sig. Og det er uanset, at vi fire (Mogens Lykketoft, Marianne Jelved, Holger K. Nielsen og Haarder selv, red.) ligger tårnhøjt i alle tillidsmålinger, og det vigtigste i politik er tillid, fastslår Bertel Haarder.

For tre år siden mistede han sin ministerpost.

- Da jeg blev fyret som minister, lå jeg allerhøjest i tillidsmålingerne. Siden har jeg spøgt med, at det var derfor jeg skulle fyres, for så rykkede de alle sammen en tand op.

- Vi har intet problem hos vælgerne med vores alder. Overhovedet ikke. Men hos journalister og somme tider også hos kolleger har vi det, og det er selvfølgelig, fordi nogle gerne vil have vores poster, siger Bertel Haarder.

Det er et krisetegn, at så mange helt unge, hvoraf mange ikke engang har færdiggjort deres uddannelse eller har nogen arbejdslivserfaring, bliver valgt til Folketinget.
Bertel Haarder, Venstre.

Hverken Mogens Lykketoft eller Marianne Jelved har personligt oplevet at blive diskrimineret på grund af alder, men begge ærgrer sig over, at alder og erfaring ikke er i høj kurs på Christiansborg.

- Jeg har haft den glæde at være lærer i 22 år og haft to perioder som kommunalbestyrelsesmedlem, inden jeg kom i Folketinget. Den erfaring har jeg været glad for, siger Marianne Jelved og beklager, at mange unge søger ind på Christiansborg uden synderlig meget erfaring fra arbejdslivet at trække på.

Både ungdomskulturen og de mange akademikere i Folketinget bekymrer de garvede politikere. Ikke fordi de selv er gamle og på vej ud af politik. Men fordi det skaber skel til befolkningen og mistillid, hvis parlamentet ikke repræsenterer befolknings-sammensætningen bare nogenlunde, anfører de.

- Det er et krisetegn, at så mange helt unge, hvoraf mange ikke engang har færdiggjort deres uddannelse eller har nogen arbejdslivserfaring, bliver valgt til Folketinget, siger Bertel Haarder.

Han peger på, at det er godt, at de unge har politiske ambitioner, men problemet er, at de blokerer for, at folk med erfaring og agtelse i lokalsamfundet stiller op og bliver valgt.

- Mange vælger politik som en karrierevej og starter som medlemssekretær på Christiansborg og ender som minister. Det er et problem, siger Bertel Haarder.

Rugbrødsarbejde skal have større værdi

Holger K. Nielsen fremhæver, at politik i stigende grad er blevet en karrierevej frem for et kald for mange unge. Ifølge ham er det forkasteligt, hvis man kun går ind i politik for at få en ministertitel på cv'et. 

- Jeg synes godt, at man kan opvurdere rugbrødsarbejdet som almindeligt folketingsmedlem.

- Det er dybt meningsfuldt arbejde at sidde i et udvalg og arbejde med lovforslag og helt jordbundne ting. Men for nogle handler det om først at være folketingsmedlem, så minister - og bliver du ikke minister, gider du ikke mere, konstaterer Holger K. Nielsen med forarget stemme. 

Det er et stort problem, hvis vi på grund af ungdomskulturen nærmer os en situation, hvor departementscheferne er cand.scient.pol’er, mens mange ministre er stud.scient.pol'er.
Mogens Lykketoft, Socialdemokratiet.

Også Mogens Lykketoft vurderer, at de mange unge karrierefikserede akademikere i Folketinget er et problem for parlamentets troværdighed.

- Det er et stort problem, hvis vi på grund af ungdomskulturen herinde nærmer os en situation, hvor departementscheferne er cand.scient.pol’er, mens mange ministre er stud.scient.pol'er, fastslår han.

Marianne Jelved pointerer, at det er vigtigt, at vi i Danmark får en debat om parlamentarismen, så det at være almindelig folkevalgt får større prestige.  

- I Folketinget skal der være nogle med forskellige baggrunde, alder, indsigt og erfaringer. Ellers bliver det for ensidigt, siger hun og påpeger, at desto mere parlamentarikerne ligner hinanden, jo snævrere en debat får vi i Folketinget, og jo større bliver kløften mellem politikere og vælgere.

Partiernes baglande skrumper

Veteranerne er enige om, at et af de største udfordringer for vores parlamentarisme, som vi kender det i dag, er de forsvindende små baglande, som de politiske partier har.

- Partierne er skrumpet ind til små grupper, der også ofte er lidt aparte i profil og alder i forhold til dem, der skal stemme på dem. I min barndom havde Socialdemokratiet cirka 300.000 medlemmer. I dag har vi – på en god dag – cirka 40.000 medlemmer, noterer Mogens Lykketoft.

Den gamle garde på Christiansborg er fulde af erfaring og energi, men mener ikke altid, at det bliver værdsat af yngre, ambitiøse karrierepolitikere. Nestorerne frygter, at fremtidige generationer kommer på Borgen i få år og ikke tager det daglige slid i Folketinget, fordi de vil have ministerposter. Foto: Andreas Beck.

Sammenlignet med 1970erne er der sket et dramatisk opbrud i dansk politik, når man ser på vælgervandringer, anfører de. Kernevælgerne er få. De klassiske mønstre, hvor smeden og håndværkeren stemte på et arbejderparti, og landmanden og direktøren på et borgerligt parti, er udviskede.

Nye partier som Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige kan komme og gå,  fordi vælgerne er troløse og shopper rundt. Man kan blive valgt som folketingskandidat på et vælgermøde, hvor der kun er dukket sytten mennesker op, betoner de.

- Hvis jeg endelig skulle blive bekymret for noget, er det den udvikling. Der er ikke den stabilitet i samfundet, som der var engang, siger Marianne Jelved og fremhæver, at det er vigtigt, at vælgerne har en form for politisk identitet og engagement.

Vores demokrati er stadig stærkere end i andre lande. Men der er en risiko for, at det krakelerer.
Marianne Jelved, Radikale Venstre.

Mogens Lykketoft nikker, mens Bertel Haarder rynker panden.

- Når det politiske bagland er blevet så svagt, tager medierådgiverne, taktikerne og spindoktorerne over. Hvis jeg skal være helt ærlig, lytter partilederne jo mere til dem end til medlemmerne af folketingsgruppen, siger Bertel Haarder.

Det bekræfter Marianne Jelved med ordene: - Det er hammer irriterende!

Ifølge de politiske nestorer bør det være en hovedopgave for partilederne at forny  partierne indefra, så der kommer mere liv, politisk indhold og medindflydelse til medlemmerne.

Og der er alvor i stemmen, når de appellerer til de yngre partiledere for at gøre noget.

- Vores demokrati er stadig stærkere end i andre lande. Men der er en risiko for, at det krakelerer, siger Marianne Jelved.

Bertel Haarder henviser til den berømte fysiker Stephen Hawkings, der har sagt, at 80 procent af al masse i universet er usynligt. At man ikke kan se det, der får universet til at hænge sammen.

- Jeg sammenligner den tillid, som Danmark er bygget op omkring, med det mørkestof, som Stephen Hawkings taler om. Sammenhængskraften i Danmark og tilliden er vores kit. Hvis tilliden går fløjten, er det et problem, fastslår Bertel Haarder.

Mogens Lykketoft pointerer, at det er vigtigere end nogensinde for toppolitikere at skabe tillid til vælgerne ved at gøre noget ved klimaforandringer, ulighed, folkevandringer og finansmarkeder, der fusker og stikker af med kæmpe gevinster.

- Velfærdsstatens hele konstruktion krakelerer jo, hvis de rige ikke betaler skat, og de fattige får lov at blive fattigere, siger han.

Magasin's facade ved juletid
BREAKING

Magasins ejere

lukker og slukker

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp