Administration 

Hård kritik: Går finansministeren rundt med en pose over hovedet?

Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterer regerings forslag til finansloven for 2019. (Foto: Foto: Jonas Olufson/RitzauScanpix)

Der er lagt op til fortsatte besparelser på erhvervsskolerne på næste års finanslov. Det er et kæmpe benspænd for dansk erhvervsliv og velfærd, mener LO's næstformand Ejner K. Holst. Går finansministeren rundt med en pose over hovedet? spørger han.

Kritikken hagler ned over regeringen fra både fagbevægelse og erhvervsliv, fordi besparelserne på erhvervsskolerne fortsætter frem til 2022.

LO: Regeringens valgflæsk giver ikke mere velfærd

Finansminister Kristian Jensen (V) tager helt fejl, hvis han tror, at erhvervsuddannelserne kan tiltrække og uddanne unge, samtidig med at erhvervsskolerne skal spare to procent om året, siger næstformand i LO-fagbevægelsen, Ejner K. Holst. 

- Når vi har brug for flere faglærte, er det ikke hjælpsomt, at regeringen fortsætter en besparelse på det vigtigste råstof, vi selv kan producere. I mange lande er råstof noget, som man graver op af jorden, men her i Danmark producerer vi selv vores råstof med gode uddannelser, og så er det tåbeligt at sætte vores råstoffabrik i stå, siger Ejner K. Holst til Avisen.dk

Et benspænd for erhvervslivet

Finansministeren lægger op til at fortsætte det såkaldte omprioriteringsbidrag (to procents besparelserne) i uddannelsessektoren frem til 2022. Den upopulære grønthøster har allerede betydet, at erhvervsskolerne har skullet spare, hvad der svarer til over en halv milliard kroner de seneste tre år. Og fortsætter besparelsen i yderligere tre år, sådan som Kristian Jensen lægger op til, vil erhvervsskolerne i runde tal have sparet for over en milliard kroner i 2021.

Fakta om penge til erhvervsskolerne

Omprioriteringsbidraget for uddannelses- og kulturinstitutioner blev indført i 2015 af den daværende Venstre-regeringen.

 

Siden da har erhvervsskoler, gymnasier og museer skullet spare to procent årligt. Pengene skal bruges på andre områder, og bliver af nogle kaldt for ‘grønthøstermetoden’, da man kan spare penge et sted, for så at tilføje dem et sted, som man prioriterer højere politisk.

 

Med sit forslag til Finansloven 2019 vil regeringen fortsætte besparelserne indtil 2022. Herefter vil man sløjfe de årlige besparelser, og føre pengene tilbage til uddannelserne og kulturområdet. Det vil svare til 842 millioner kroner, ifølge regeringens beregninger.

 

Regeringen vil senest i forbindelse med finanslovforslaget for 2022 beslutte hvordan pengene til uddannelse og kultur skal fordeles, men det ligger fast, at pengene bliver inden for området.

 

Som en del af forslaget vil regeringen sætte 600 millioner kroner af til styrkelse af erhvervs- og universitetsuddannelserne, og opfølgning på disruptionrådets arbejde. Det er ikke klargjort, hvor mange af pengene erhvervsuddannelserne vil få.

 

Kilde: Finanslovforslaget 2019

UDVID

Ifølge LO-næstformanden er det ynkeligt.

- Vi skal jo ikke bare have afskaffet omprioriteringsbidraget, men også have tilført nye penge. I mit hoved er der brug for mindst 300 millioner kroner mere på næste års finanslov til erhvervsuddannelserne, siger han. 

I midten af september præsenterer regeringen et udspil om erhvervsuddannelserne for at gøre dem mere attraktive for unge. Ifølge finansministeren bliver der også afsat et millionbeløb til erhvervsuddannelserne i den forbindelse, men mindre end 300 millioner kroner kan ikke gøre det, pointerer Ejner K. Holst. 

- Lige nu betyder regeringens sparekniv, at vi forringer vores råstof, og dermed forringer vi også virksomhedernes muligheder for at få kvalificeret arbejdskraft, og når virksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft, som vi vel at mærke selv kunne producere, så har man også mindre indtjening. Det er et benspænd for både erhvervslivets mulighed for at vækste og også for velfærdssamfundet, siger han.

Besparelser gør ondt

I Dansk Industri, DI, kalder man også de fortsatte besparelser på erhvervsskolerne for en dårlig idé.  

- Når man sparer på uddannelse, så gør det ondt, for det rammer kvaliteten. Vi har ikke guld og sølv og diamanter i vores undergrund, så vi bliver nødt til at have fokus på uddannelse som en investering.

- Vi skal leve af viden og skal have de dygtigste folk i Danmark, og det får man ikke, hvis man sparer på uddannelse, for så falder kvaliteten, siger Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning og videregående uddannelse i Dansk Industri.

LO er  i fuld gang med at trykke uddannelsesordførerne på maven og tager også fat i undervisningsminister Merete Riisager (LA) for at understrege, at det her er en ommer.

- Vi skal passe på i vores iver efter at spare skaber en ny krise. Det risikerer vi, fordi vi løber tør for faglært arbejdskraft. Man skulle tro, at finansministeren gik rundt med en pose over hovedet, mener Ejner K. Holst.  

Formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation Helene Glundholt er også skuffet over, at regeringen fortsætter med at svinge sparekniven på erhvervsskolerne.

- Lige nu bløder vores skoler, og vi kan ikke se, hvordan vi skal følge med. Den lovede reform vil ikke virke efter hensigten, hvis man samtidig skærer ned på uddannelserne. Det har vi jo lært efter reformen i 2015, siger Helene Glundholt til Avisen.dk.

Hvis regeringen gerne vil have flere dygtige faglærte, skal de ifølge Helene Glundholt droppe de evindelige lappeløsninger.

- Lige nu har vi elever, der skal bygge ting ud af flamingo, fordi der ikke er ordentligt materiale. Der er lærere på skoler, der løber mellem tre forskellige klasser, som de skal undervise på samme tid. Det er hvad nedskæringerne har betydet for erhvervsuddannelserne, påpeger hun. 

DF vil værne om erhvervsskoler

Erhvervsskolerne og nogle af de små gymnasier skal fritages fra at spare to procent hvert år frem til 2022, mener Dansk Folkeparti.

- Omprioriteringsbidraget har haft sin tid. Så jeg er glad for, at der sker en ændring i 2022, siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til Ritzau.

- Når det er sagt, så er der nogle områder, som er nødlidende på en måde, så de ikke kan leve tre år mere med omprioriteringsbidraget.

- Det er nok erhvervsskolerne, hvor det er vigtigt at sætte ind i år. Og så ligger der også nogle problemstillinger på de små gymnasier, som nok heller ikke skal vente til 2022, siger han.

 

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

ejeren efterlyses

Mange festivalgængere skråler i regnvejr.
Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring

Politibil med udrykning
Krimi

Tre mænd røvede 12-årig dreng

collage af Elizabeth, Salman og Margrethe
Nyheder

Så meget tjener verdens statsoverhoveder

Coronatest i Kina
Corona

Klager over anale coronatest i Kina

Kristian Thulesen Dahl interviewes på Christiansborg
Nyheder

Thulesen Dahl vil drøfte mere skoleåbning med statsministeren

Hund i sneen
Nyheder

Når hjemmearbejdet slutter:

Undgå at hunden får et chok

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront